Capac de sarcofag din sec. al 3-lea aparţinând lui Emile Zola, licitat la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectul a aparţinut o perioadă scriitorului francez Emile Zola
Obiectul a aparţinut o perioadă scriitorului francez Emile Zola

Un capac de sarcofag din secolul al treilea d.Hr., care a aparţinut o perioadă scriitorului francez Emile Zola, va fi vândut la licitaţie joi la New York, a anunţat casa Sotheby's, transmite AFP. Valoarea obiectului este estimată între 150.000 şi 250.000 de dolari.

Panoul de 2 metri lungime pe 63 de centimetri înălţime reprezentând patru scene dionisiace într-un decor arhitectural sofisticat, înconjurat de satiri şi bacante, este o piesă rară, nu mai există decât patru sau cinci în lume, a explicat Florent Heintz, responsabil al Sotheby's.

În jurnalul său intim, Zola povesteşte cum, în timpul călătoriei sale la Roma, un prieten diplomat, Edouard Lefebvre de Béhaine, l-a dus la membrii familiei Borghese, care, ruinaţi, vindeau obiectele din colecţie. Cuplul Zola a cumpărat circa zece obiecte din marmură, printre care şi acesta, a asigurat Florent Heintz.

Descoperirea că acest capac a fost achiziţionat de către Emile Zola datează a fost realizată acum câteva zile. Florent Heintz a descoperit în baza de date a Muzeului Luvru că panoul respectiv a făcut parte dintr-o "succesiune Emile Zola" deschisă la un an după moartea acestuia, în 1903.

În ianuarie 1895, obiectele au fost livrate la domiciliul parizian al scriitorului şi a rămas în urmă o scrisoare adresată vamei în care autorul se plângea de taxele mari de import pe care a trebuit să le plătească.

Panoul a stat aproape 300 de ani la Roma în celebra colecţie a familiei Borghese, apoi a apărut succesiv la actriţa franceză Cécile Sorel şi Paul Reynaud, ministru în cea de-a treia Republică în Franţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite