Când a apărut pentru prima dată SARS-CoV-2? OMS solicită reverificarea studiilor cu privire la momentul apariţiei coronavirusului în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO facebook.com
FOTO facebook.com

Există o presiune internaţională în creştere pentru a afla mai multe despre originile pandemiei care a ucis peste 3 milioane de oameni din întreaga lume, iar preşedintele american Joe Biden a ordonat săptămâna trecută autorităţilor americane să găsească răspunsuri.

ONU a reacţionat la anunţul lui Biden că agenţiile de informaţii urmăresc teorii rivale, inclusiv posibilitatea unui accident de laborator în China, spunând că percheziţia este "otrăvită de politică”. COVID-19 a fost identificat pentru prima dată în oraşul Wuhan din China, în decembrie 2019, în timp ce primul pacient din Italia a fost detectat pe 21 februarie anul trecut într-un oraş mic de lângă Milano, scrie Reuters.

Cu toate acestea, un studiu publicat anul trecut a sugerat că anticorpii împotriva virusului sau a unei variante au fost detectaţi în Italia în 2019.

Acest lucru a determinat mass-media de stat chineze să sugereze că virusul ar fi putut să nu provină din China, deşi cercetătorii italieni au subliniat că descoperirile au ridicat întrebări cu privire la momentul apariţiei virusului, mai degrabă decât unde.

"OMS ne-a întrebat dacă putem împărtăşi materialul biologic şi dacă putem relua testele într-un laborator independent. Am acceptat", a spus Giovanni Apolone, director ştiinţific al uneia dintre instituţiile principale, Institutul de Cancer din Milano.

El a spus că ONU a contactat toţi cercetătorii care au publicat sau furnizat informaţii cu privire la eşantioanele colectate în 2019 despre care s-a raportat că au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, dar nu are încă interpretarea finală a rezultatelor.

Rezultatele cercetătorilor italieni, publicate de revista ştiinţifică Journal of Tumor a INT, au arătat anticorpi neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 în sânge preluat de la voluntari sănătoşi în Italia în octombrie 2019 în timpul unui studiu de screening al cancerului pulmonar.

Majoritatea voluntarilor erau din Lombardia, regiunea de nord din jurul Milano, care a fost prima şi cea mai afectată de virus din Italia. "Niciunul dintre studiile publicate până acum nu a pus sub semnul întrebării originea geografică”, a declarat Apolone pentru Reuters. "Îndoiala tot mai mare este că virusul, probabil mai puţin puternic comparativ cu lunile ulterioare, circula în China cu mult înainte de cazurile raportate", a adăugat Apolone.

Testul olandez

OMS a ales laboratorul Universităţii Erasmus din Rotterdam pentru re-testare, a spus Emanuele Montomoli, coautor al studiului iniţial şi profesor de sănătate publică la Departamentul de Medicină Moleculară din Universitatea din Siena. Universitatea Erasmus nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Cercetătorii italieni au trimis echipei din Rotterdam 30 de probe biologice din octombrie-decembrie 2019 pe care le-au găsit pozitive, 30 de probe din aceeaşi perioadă în care au testat negativ şi 30 de probe din 2018, negative.

"Le-am trimis nevăzători, ceea ce înseamnă că colegii noştri nu ştiau ce mostre erau pozitive şi care negative", a spus Apolone.

"Ne-au verificat din nou eşantioanele cu teste comerciale, care sunt mult mai puţin sensibile decât cele pe care le-am conceput şi validat", a spus Montomoli.

În ciuda diferenţelor dintre cele două metode de detectare, ambii oameni de ştiinţă italieni s-au declarat mulţumiţi de rezultatele care le-au fost livrate la sfârşitul lunii februarie, adăugând că nu ar putea să comenteze mai departe până când echipa de oameni de ştiinţă italieni şi olandezi nu şi-a publicat concluziile.

"Nu am spus în studiul nostru că putem stabili fără îndoială că coronavirusul, ulterior secvenţiat la Wuhan, circula deja în Italia în octombrie", a spus Montomoli.

"Am găsit doar răspunsul la virus, şi anume anticorpii. Deci, putem spune că acest coronavirus sau unul foarte similar, poate o variantă mai puţin transmisibilă, circula aici în octombrie", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite