Canada obligată să repatrieze 41 de diplomați, ca urmare tensiunilor diplomatice cu India

0
Publicat:

Canada forțată să repatrieze 41 de diplomați la post în India după ce New Delhi a amenințat că le retrage imunitatea diplomatică în plină criză între cele două țări, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Steaguri India și Canada FOTO: Shutterstock
Steaguri India și Canada FOTO: Shutterstock

„Am luat decizia de a organiza plecarea acestor 41 de diplomaţi şi a familiilor lor în deplină siguranţă", a comunicat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, detaliind că mai rămân 21 de diplomaţi canadieni în India.

„Aceasta este o situaţie fără precedent", a adăugat aceasta.

Mélanie Joly a adăugat că Ottawa nu intenţionează să răspundă revocând imunitatea diplomaţilor indieni pentru a nu „agrava situaţia".

„Dacă acceptăm acest mod de a face lucrurile, niciun diplomat, oriunde s-ar afla, nu va fi în siguranţă pe planetă. Acesta este motivul pentru care Canada nu va adopta aceeaşi abordare ca India", a adăugat ea.

Relaţiile indiano-canadiene s-au deteriorat ca urmare a expulzării reciproce a diplomaților la sfârşitul lui septembrie când Canada a vorbit despre posibila implicare a guvernului indian în asasinarea unui lider sikh în iunie, lângă Vancouver.

Autoritățile indiene au calificat acuzațiile canadiene drept „absurde", New Delhi şi-a sfătuit de atunci cetăţenii să nu călătorească în anumite regiuni canadiene şi a încetat "temporar" procesarea cererilor de viză pentru India ale cetăţenilor canadieni.

India s-a plans adesea despre activitățile diasporei sikh peste hotare, în special din Canada, susceptibilă, potrivit New Delhi, să relanseze mișcările separatiste datorită noilor resurse financiare.

Canada este țara cu cea mai mare populație de etnici sikh din afara Indiei. Statul Indian Punjab, care are o populație compusă în proporție de 58% din locuitori din sikh și 39% hinduși, a fost zguduit de o violență mișcare separatistă sikh în anii 1980 și începutul anilor 1990, care a făcut mii de morți.

Tensiunile dintre India și Canada sunt urmărite îndeaproape în alte părți ale lumii și în special de Statele Unite. Situația este delicată pentru Statele Unite, țară vecină și aliată strategică a Canadei, deoarece au făcut pași importanți în direcția aproprierii de India.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite