Cadoul făcut de Angela Merkel preşedintelui Xi Jinping jigneşte China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-o vizită oficială la Berlin, preşedintele chinez a primit de la cancelarul german drept cadou o hartă a Chinei realizată în anul 1735 de cartograful Jean-Baptiste Borguignon d`Anville. Hotarele de atunci ale Chinei, care lasă în afară Tibetul, Mongolia, Manciuria şi provincia Xinjiang, contrazic însă istoria predată chinezilor, care învaţă că aceste regiuni au aparţinut Chinei „încă din vremurile antice”.

Harta realizată în 1735 a fost tipărită de o editură germană, astfel că darul a fost considerat unul potrivit de cancelaria Angelei Merkel pentru preşedintele Xi, atunci când acesta s-a aflat într-o vizită oficială la Berlin, săptămâna trecută. 

Deşi preşedintele a reacţionat cu diplomaţie, cadoul nu a fost bine primit. Problema este că hotarele pe care le avea China în acea perioadă nu corespund cu istoria predată acum chinezilor. Pentru a suprima tendinţele separatiste ale mai multor regiunilor, chinezilor li se spune că acestea au aparţinut Chinei „încă din vremurile antice”. 

Însă Tibetul, Mongolia, Manciuria şi regiunea Xianjiang apar pe această hartă în afara Chinei. De asemenea, Taiwanul şi Insulele Hainan, acestea din urmă fiind motivul unei dispuse teritoriale aprinse între China şi Japonia, au altă culoare decât China pe harta oferită de Angela Merkel. 

Din această cauză, presa chineză s-a împărţit în două tabere clare. Unele ziare nu au tratat deloc subiectul. Principalul titlu din această categorie este cotidianul oficial „People`s Daily”, care a relatat pe larg toate celelalte detalii despre vizita preşedintelui. 

Alte publicaţii au scris despre cadoul primit de liderul chinez din partea cancelarului german, doar că au greşit harta. Mai multe ziare au prezentat o hartă din 1844, realizată de cartograful John Dower şi tipărită la Londra. La 1844, hotarele Chinei includeau Tibetul, Xinjiang, Mongolia şi, mai mult, câteva porţiuni extinse din Siberia.  

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite