Bolivia se pregăteşte să lanseze o băutură gazoasă pe bază de coca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Boliviei vrea să extindă cultura de coca prin lansarea unei băuturi gazoase pe bază frunzelor acestei plante, în pofida temerilor legate de extinderea în paralel a cocainei, derivată din aceeaşi plantă.

Departamentul de Dezvoltare a informat că analizează propunerea cultivatorilor de coca, prezentată săptămâna trecută. S-a sugerat numele "Coca Colla", joc de cuvinte care se referă la porecla locuitorilor din centrul ţării, "collas", relatează AFP.

Ministrul Victor Hugo Vasquez a declarat că proiectul de băutură interesează statul, în cadrul politicii sale de industrializare a plantei coca, în afara altor utilizări posibile: infuzii, făinuri, prăjituri, lichioruri, pastă de dinţi pe bază de coca. Potrivit unei surse ministeriale, producţia ar putea începe peste patru luni, însă statul nu s-a hotărât încă dacă să fie o campanie publică sau una comună cu cultivatorii.

Băutura gazoasă ar fi de culoare închisă şi ar avea etichetă roşie, plasându-se astfel în concurenţă cu Coca Cola, a cărei reţetă iniţială, lansată la sfârşitul secolului al XIX-lea, conţinea extras din frunze de coca.

Proiectul băuturii andine se înscrie în strategia "coca" a preşedintelui Evo Morales, ales pentru un al doilea mandat prezidenţial, până în 2015. Şeful statului, el însuşi fost cultivator de coca, şi-a propus ca această plantă, printr-o nouă punere în valoare, să fie unul din simbolurile cheie ale "indianizării" Boliviei. Frunza de coca, mestecată pentru a combate foamea şi răul de înălţime, infuzată sau folosită în ritualurile din Anzi de mii de ani, a fost ridicată la rang de "patrimoniu cultural" şi de "factor de coeziune socială" în noua Constituţie din 2009, relatează Agerpres.

Bolivia a fost în 2008 al treilea producător mondial de cocaină, potrivit datelor ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite