Blinken se întâlneşte cu liderul palestinian Abbas în Cisiordania ocupată

0
Publicat:

  Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată de Israel, după ce i-a presat pe liderii israelieni să ofere o cale către un stat palestinian, potrivit Reuters, citat de Agerpres. 

  Secretarul de stat american Antony Blinken. FOTO: EPA-EFE
Secretarul de stat american Antony Blinken. FOTO: EPA-EFE

Blinken a traversat punctele de control israeliene pentru a ajunge în capitala palestiniană de facto, Ramallah, potrivit reporterilor care au călătorit cu diplomatul de top al SUA.

Vizita are loc la o zi după discuţiile purtate marţi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război în legătură cu războiul Israelului cu Hamas, tensiunile regionale şi viitorul conflictului israeliano-palestinian.

Blinken ar urma să discute cu Abbas responsabilitatea AP de a se reforma şi de a-şi îmbunătăţi guvernanţa, a declarat el într-o conferinţă de presă marţi seară, reflectând opinia Washingtonului că Abbas, în vârstă de 88 de ani, trebuie să revizuiască organizaţia pentru a se pregăti să guverneze o Gaza postbelică.

Autoritatea Palestiniană, care exercită autonomie limitată în unele zone din Cisiordania ocupată, rămâne cea mai bună speranţă pentru un guvern palestinian unificat atât în Gaza, cât şi Cisiordania.

Blinken a venit în Israel după ce a vizitat aliaţii arabi ai Washingtonului, despre care a spus că doresc relaţii mai strânse cu Israelul, dar numai dacă acest lucru include o "cale practică" către un stat palestinian.

Discuţiile intermediate de SUA asupra unui stat palestinian pe teritoriul acum ocupat de Israel s-au prăbuşit cu aproape un deceniu în urmă. Liderii de dreapta ai actualei coaliţii la putere în Israel se opun statalităţii palestiniene, notează Reuters.

La conferinţa de presă, Blinken a refuzat să caracterizeze modul în care Netanyahu şi cabinetul acestuia au răspuns la apelul său asupra unui stat palestinian. El a spus că Israelul va trebui să ia „decizii grele” pentru a profita de oportunitatea oferită de integrarea regională.

„Violenţa coloniştilor extremişti exercitată cu impunitate, extinderea aşezărilor, demolările, evacuările, toate îngreunează, nu fac mai uşor pentru Israel să obţină pace şi securitate durabilă”, a declarat el, făcând aluzie la conflictul din Cisiordania.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite