Mahmoud Abbas: Autoritatea Palestinină va conduce Fâșia Gaza după război

0
Publicat:

Într-un interviu televizat, președintele Autorității Palestiniene nu condamnă Hamas pentru atacul din 7 octombrie, dar reproșează grupului că a renunțat la discuțiile de reconciliere cu palestinienii și spune că Cisiordania ar putea „exploda” oricând.

Mahmoud Abbas FOTO EPA EFE jpg

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a promis marți că Autoritatea Palestiniană va reveni să conducă Gaza în ciuda opoziției israeliene și a spus că perioada de după război va fi un „test” pentru ca SUA să demonstreze că își pot ține cuvântul față de Ramallah în sprijinul unei forme „revitalizată” de guvernare a AP asupra Fâșiei.

Nu trebuie să ne întoarcem în Gaza, suntem deja acolo”, a subliniat liderul AP de mai multe ori într-un interviu cu jurnalistul Lamis Elhadidy la postul de televiziune egiptean ON, subliniind că chiar și după ce AP a fost înlăturată din enclava de coastă în 2007, a continuat să plătească salarii miilor de angajați locali.

Abbas a susținut că până în prezent, Ramallah plătește 140 de milioane de dolari în fiecare lună pentru salarii, electricitate și facturi medicale pentru oamenii săi din Gaza și, prin urmare, are încă o rețea de afiliați pe teritoriul condus de Hamas.

Insistând că un stat palestinian trebuie să fie înființat după conflict, Abbas a reiterat că acesta trebuie să fie compus din Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est și a sugerat că Cisiordania ar putea „exploda” în alte violențe în orice moment.

Liderul AP a numit războiul aflat în desfășurare în Gaza mai rău decât nakba , (catastrofa) care a implicat exodul în masă și expulzarea palestinienilor în timpul Războiului de Independență din 1948 și a înființării Israelului.

„În nakba, oamenii au fost forțați să-și părăsească pământul, dar ceea ce se întâmplă acum în Gaza este și mai teribil – școli, moschei, toate clădirile, totul este distrus”, a spus Abbas. El a adăugat că peste 20.000 de locuitori din Gaza au fost uciși - o cifră neverificată furnizată de Hamas, care nu face diferența între civili și membrii Hamas - și peste 7.000 sunt îngropați sub dărâmăturile clădirilor distruse. Surse israeliene au spus că trupele IDF au ucis până acum peste 8.000 de agenți Hamas.

În interviu, Abbas nu a condamnat Hamas pentru atacul său brutal împotriva Israelului din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși și aproximativ 240 au fost răpiți în Gaza.

El a reproșat Hamas că nu a "dat curs" după discuțiile de reconciliere între facțiunile palestiniene care au avut loc în orașul egiptean El-Alamein la sfârșitul lunii iulie, menționând că așteaptă să audă de la liderii altor facțiuni pentru a concretiza detaliile unui acord.

Abbas a declarat că se așteaptă să ajungă la o înțelegere cu facțiunile care au fost "prezente și absente" la El-Alamein, făcând referire atât la Hamas, care a participat la summit, cât și la Jihadul Islamic Palestinian, care l-a boicotat.

Abbas a reiterat cele patru puncte principale ale poziției AP în discuțiile cu alte facțiuni: unitatea poporului palestinian, legitimitatea internațională, rezistența pașnică și obiectivul unui stat palestinian independent, dar a precizat că liderii altor facțiuni nu sunt de acord cu obiectivul de a obține legitimitatea internațională.

El a apreciat realizările diplomatice ale AP pentru recunoașterea internațională, inclusiv obținerea statutului de observator la ONU în 2012 și conducerea așa-numitului grup G77 plus China la ONU în 2019.

Președintele AP a susținut că eforturile sale diplomatice au dat roade. În timp ce câțiva lideri internaționali au efectuat vizite de solidaritate în Israel în primele zile de după 7 octombrie, Abbas s-a lăudat că a avut întâlniri personale sau discuții telefonice cu 70 dintre ei și a reușit să schimbe părerea unora dintre ei cu privire la sprijinul lor necondiționat pentru Israel. – arătând în special spre președintele francez Emmanuel Macron .

Abbas consideră Rusia unul dintre cei mai puternici parteneri ai AP

Abbas a lăudat, de asemenea, Rusia ca fiind unul dintre cei mai puternici parteneri ai AP. „Rusia este 100% cu noi, nu există nicio discuție. Sunt gata să ne ajute cu orice ne dorim, sprijin politic, sprijin financiar, ajutor umanitar.

Liderul AP a mai remarcat că „în timp ce înainte de 7 octombrie lumea era împotriva noastră, cea mai mare parte a sprijinului popular global s-a mutat acum de partea palestinienilor”, citând „un milion de protestatari în sprijinul Gazei” într-un miting de la Londra , un cifră exagerată pentru evenimentul despre care se spunea că atrage în jur de 300.000 de oameni.

„Popoarele lumii ies împotriva guvernelor lor, văd că ceea ce se întâmplă în Gaza este o catastrofă și nu pot privi în altă parte”, a spus el.

În ceea ce privește negocierile dintre Ramallah și Ierusalim, Abbas a apreciat acordurile de la Oslo de la începutul anilor 1990, care au dus la crearea Autorității Palestiniene, ca pe o „rază de speranță”, dar l-a învinuit pe premierul Netanyahu că le-a stins.

„ Netanyahu a spus că Oslo a fost cea mai mare greșeală”, a spus Abbas. „Dar pe atunci, Knesset susținea Oslo, la fel și poporul israelian. Doar doi politicieni s-au opus: Netanyahu și Ehud Barak”.

Abbas a promis că AP este încă angajată pe o cale pașnică pentru a obține o soluție a conflictului cu două state și a insistat că palestinienii nu vor fi mutați nici în Egipt, nici în Iordania.

Liderul palestinian a criticat, de asemenea, guvernul israelian pentru că a reținut milioane de dolari pe care le încasează în numele Ramallah din taxe vamale și venituri fiscale, subliniind că măsura a avut un efect grav asupra economiei palestiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite