Beny Steinmetz, miliardarul condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”, a fost găsit vinovat de mituirea soţiei unui fost dictator din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benny Steinmetz FOTO Ofer Vaknin/ Haaretz
Benny Steinmetz FOTO Ofer Vaknin/ Haaretz

Omul de afaceri franco-israelian Benny Steinmetz a fost condamnat la închisoare la capătul unui proces inedit la Geneva.

La şapte ani de la deschiderea anchetei, Benny Steimnetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită în vederea obţinerii unor licenţe de exploatare minieră în Guineea. Sentinţa a fost pronunţată recent la Tribunalul Corecţional din Geneva, Elveţia.

Potrivit France TV Info, miliardarul franco-israelian în vârstă de 64 de ani, până acum de neatins, a primit exact sentinţa care a fost cerută de partea acuzatoare. În afară de cinci ani de închisoare, el trebuie să despăgubească Confederaţia Elveţiană cu 46 de milioane de euro.

Acest verdict survine la capătul unei anchete inedite care a durat şapte ani şi a mobilizat poliţişti, detectivi privaţi şi avocaţi. Este „o adevărată plonjare în mecanismele corupţiei internaţionale, cu Guineea pe fundal”, apreciază ONG-ul Public Eye.

Mită de peste 8 milioane de euro

Cazul datează din a doua parte de deceniului 2000-2010 şi este legat de o mină din Simandou, cunoscut drept cel mai mare zăcământ de fier din lume. Cu puţin timp înainte de moartea dictatorului Lansana Conté, în 2008, grupul BSGR al lui Beny Steinmetz a obţinut o licenţă de exploatare minieră la Simandou în detrimentul celui anglo-australian Rio Tinto. Suspectat că a recurs la metode neortodoxe pentru obţinerea drepturilor de exploatare, Steinmetz a fost dat în judecată. Într-un final, el a fost găsit vinovat de fals în acte şi dare de mită în valoare de 8,2 milioane de euro către Mamadie Touré, a patra soţie a fostului dictator al Guineei în schimbul concesiunii. Banii au fost viraţi prin intermediul unor conturi bancare elveţiene.

Dar Benny Steinmetz neagă în continuare faptele şi vorbeşte de un verdict „injust”. Prin urmare, el a făcut apel la sentinţa pronunţată în Elveţia.

Acuzat de corupţie şi în Guineea, grupul BSGR şi-a pierdut în 2014 drepturile de exploatare minieră în această ţară din Africa. După mai mulţi ani de bătălii judiciare, cele două părţi au ajuns la un acord amiabil în 2019 sub medierea fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

De altfel, Benny Steinmetz are probleme cu legea în mai multe ţări. În România, miliardarul a fost condamnat în lipsă la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite