Bătălia dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta ascunde probleme mai profunde ale României, scrie presa internațională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia dintre preşedintele român Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în legătură cu cine ar trebui să reprezinte ţara la Bruxelles nu face decât să ascundă probleme mai profunde, scrie Barbara Frye, de la Transitions Online din Praga, comentariul său fiind preluat de site-ul EurActiv.com.

Într-un comentariu intitulat „Cine este adevăratul Victor în România?", Barbara Frye prezintă opiniile directorului Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, referitoare la sfidarea de către premierul Victor Ponta a deciziei Curţii Constituţionale cu privire la persoana care ar trebui să reprezinte ţara la Bruxelles, concentrându-se pe o asemănare cu omologul său ungar Viktor Orban.

„Politicienii români sunt experţi în a se da în spectacol", dar multe persoane care au privit circul de la Bucureşti de-a lungul anilor sunt grav îngrijorate în ultimele zile, scrie Frye, amintind, printre alte acţiuni ale premierului român, cea de transferare a Institutului Cultural Român din subordinea preşedintelui în cea a Parlamentului.

Într-un e-mail trimis lui Frye, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, afirmă, în legătură cu reprezentarea ţării la Bruxelles, că România are „o Constituţie aşa de proastă încât fiecare (preşedintele şi premierul, n.red.) are propriile argumente în textul constituţional". „Dar odată ce Curtea (Constituţională) a luat o decizie, mă aşteptam ca aceasta să fie respectată", a adăugat el.

Ghinea spune că aceasta este o instituţie politică, dar aşa a fost de la înfiinţarea sa, în 1991, iar fiecare partid a trebuit să accepte judecătorii numiţi de predecesorii săi la putere. „Dar acesta este jocul, iar Curtea este referinţa ultimă pentru conflictele constituţionale. De aceea consider declaraţia lui Ponta şi decizia sa de a merge la Bruxelles un precedent periculos", afirmă el.

Deutsche Welle a calificat recent demersurile lui Ponta drept o „orbanizare a României", o referire la acapararea puterii de către premierul ungar Viktor Orban şi partidul său Fidesz, care a subminat presa şi justiţia, notează Mediafax, preluând comentariul de pe site-ul EurActiv.com. Ponta nu a mers atât de departe, dar nu mai are mult până acolo, adaugă Frye.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite