Băncile americane se pregătesc pentru destrămarea Zonei Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile din SUA se pregătesc pentru destrămarea Zonei Euro şi încearcă să-şi protejeze investiţiile în UE, inclusiv juridic, scrie publicaţia „Financial Times".

„Băncile Wall Street se pregătesc pentru posibila ieşire a unui grup de ţări din Zona Euro. În acest sens, ele reduc volumele de operaţiuni de creditare în Zona Euro, de asemenea, încearcă să se apere de varianta în care lor li se vor rambursa în drahme sau peso creditele oferite în euro", scrie cotidianul.

Băncile americane încearcă acum să treacă contractele de creditare cu companiile europene sub legislaţia financiară londoneză, ceea ce le va permite să-şi protejeze mai bine investiţiile în cazul crahului Zonei Euro.

"Avem un contract în euro, iar ceea ce ne interesează pe noi este dacă, în eventualitatea ieşirii Spaniei, de exemplu, din zona euro, vom deveni adversar sau vom încerca să ne ducem la bun sfârşit obligaţiile din contract", a spus o sursa de pe Wall Street, citată de publicaţia britanică.

Unele bănci americane au creat chiar şi departamente specializate care se ocupă de criza din zona euro şi de tranzacţiile pe care le derulează în regiune.

"În cazul ieşirii unei ţări din zona euro, sfatul nostru este ca trecerea de la euro la moneda naţională să nu se facă brusc, să existe o perioadă de tranziţie în care tranzacţiile să se facă tot în euro", a explicat şeful unui astfel de department din cadrul unei bănci americane.

Discuţiile se poartă, însă, oarecum prematur, mai susţine „Financial Times", în condiţiile în care "nicio bancă nu şi-a ajustat drastic expunerea pe cele cinci ţări de la periferia zonei euro, considerând că sume cuprinse între 5,4 miliarde de dolari, în cazul Morgan Stanley, şi 20 de miliarde, în cazul JPMorgan Chase, pot fi acoperite, în cazul ieşirii uneia dintre aceste ţări din uniunea monetară europeană."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite