Avertismentul Hamas către Joe Biden, în perspectiva alegerilor din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Președintele Joe Biden nu a reușit să oprească ofensiva militară a Israelului în Gaza, ceea ce l-ar putea costa la urne, în condițiile în care războiul în curs de desfășurare devine o problemă principală de politică externă în perspectiva alegerilor din 2024, a declarat un oficial de rang înalt al mișcării palestiniene Hamas.

Joe Biden, președintele SUA FOTO: EPA EFE
Joe Biden, președintele SUA FOTO: EPA EFE

Pe măsură ce continuă să crească îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de victime civile în conflictul care durează de 24 de săptămâni, declanșat de un atac condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, Biden și administrația sa au cerut Israelului să nu avanseze cu o incursiune planificată în regiunea Rafah din sudul Gaza, unde se crede că se adăpostesc până la jumătate din cei 2,2 milioane de locuitori ai teritoriului palestinian dens populat, scrie newsweek.com.

Cu toate acestea, după o întâlnire de vineri cu cabinetul său de război și cu secretarul de stat american Antony Blinken, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va continua planul cu sau fără sprijinul SUA.

Bassem Naim, un oficial de rang înalt și purtător de cuvânt al Hamas, a susținut că SUA ar putea, dar nu va exercita presiuni suficiente asupra Israelului pentru a schimba cursul, lucru care, a avertizat el, ar dăuna intereselor SUA și imaginii lui Biden în rândul propriului electorat, atunci când a fost întrebat despre lupta președintelui pentru realegerea din noiembrie.

"America are capacitatea, dar nu suficientă voință pentru a exercita presiunea necesară asupra Israelului, în ciuda presiunii interne din America din cauza crimelor pe care le comite și a punerii în pericol a intereselor americane în regiune", a declarat Naim pentru Newsweek.

"Această cale americană constituie o greșeală strategică la nivel intern și extern. Poporul american nu va accepta continuarea acestei prejudecăți oarbe față de Israel, iar pe plan extern, acest lucru îi amenință interesele în regiune."

Sondajele recente de opinie din SUA au indicat câteva tendințe îngrijorătoare pentru Israel. În timp ce Israelul rămâne mult mai popular decât Hamas în rândul populației americane, sprijinul pentru această țară și pentru efortul său de război a scăzut.

Un sondaj publicat luna aceasta de Gallup a arătat că ratingurile favorabile Israelului au scăzut cu 10 puncte, de la 68% în februarie 2023 la 58% luna trecută. Un alt sondaj publicat în această lună de Pew Research Center a arătat că favorabilitatea guvernului israelian a scăzut de la 47 la sută în 2022 la 41 la sută în acest an, iar opiniile nefavorabile au crescut de la 43 la sută la 51 la sută în aceeași perioadă de timp.

Într-un sondaj publicat luna trecută de Associated Press și NORC Center for Public Affairs Research, aproximativ jumătate dintre cei chestionați au declarat că Israelul a "mers prea departe" în conflict, o creștere de 10 puncte procentuale față de 40 la sută care au spus același lucru în noiembrie 2023. Cei care au descris Israelul ca fiind un "aliat" au scăzut, de asemenea, de la 44 la sută în noiembrie la 35 la sută în februarie.

Un număr de alegători arabi și musulmani din SUA a amenințat că va boicota votul lui Biden din cauza rolului SUA în Gaza și a acțiunilor militare legate de alte crize în creștere în Orientul Mijlociu. Biden s-a confruntat cu reacții negative în special în statul Michigan, în special în Dearborn, unde se află cea mai mare populație musulmană pe cap de locuitor din țară.

Totuși, cât de mult cântărește această problemă asupra șanselor de realegere ale lui Biden rămâne de văzut, deoarece alegătorii americani se confruntă și cu alte preocupări precum economia, asistența medicală, imigrația și alte probleme interne.

Ceea ce complică și mai mult situația pentru cei care critică modul în care Biden a gestionat problema din Gaza este faptul că rivalul său, fostul președinte Donald Trump, a fost în mod tradițional un aliat apropiat al lui Netanyahu. În timp ce prezumtivul candidat republican la președinție a evitat în mare măsură să intervină în această problemă în timpul campaniei sale pentru a prelua funcția, Trump a declarat luna aceasta pentru Fox News că Israelul trebuie să "termine problema" din Gaza, susținând că "invazia oribilă" condusă de Hamas la 7 octombrie 2023 "nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aș fi fost președinte".

La câteva zile după ce operațiunea fără precedent condusă de Hamas a luat Israelul prins cu garda jos, Trump a criticat ceea ce a considerat un eșec masiv al serviciilor de informații din partea administrației lui Netanyahu, atrăgându-și unele critici din partea colegilor republicani.

Netanyahu, la rândul său, nu a părut afectat de criticile SUA. După întâlnirea de vineri cu membrii cabinetului de război și cu Blinken, Netanyahu a declarat într-un discurs video că apreciază profund sprijinul SUA și necesitatea de a proteja civilii și de a asigura ajutorul umanitar, dar că "nu avem nicio modalitate de a învinge Hamas fără a intra în Rafah și a elimina restul batalioanelor de acolo".

"Și i-am spus că sper că vom face acest lucru cu sprijinul SUA", a adăugat Netanyahu, "dar dacă va trebui - o vom face singuri."

În timp ce eforturile susținute de SUA și mediate de Egipt și Qatar pentru a ajunge la un acord de încetare a focului, care ar duce și la eliberarea a peste 100 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza, continuă să se clatine, Blinken s-a exprimat, de asemenea, cu privire la poziția administrației Biden în timpul unei conferințe de presă după întâlnirea sa cu liderii israelieni.

"Împărtășim obiectivul Israelului de a învinge Hamas, care este responsabil pentru cel mai mare masacru al poporului evreu de la Holocaust încoace, și împărtășim obiectivul de a asigura securitatea Israelului pe termen lung", a declarat Blinken. "Așa cum am spus, însă, o operațiune militară terestră majoră în Rafah nu este modalitatea de a face acest lucru.Riscă să ucidă mai mulți civili, riscă să provoace un mai mare haos în furnizarea de asistență umanitară, riscă să izoleze și mai mult Israelul în lume și să pună în pericol securitatea și poziția sa pe termen lung."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite