Planul lui Netanyahu: „Israelul va deține controlul de securitate asupra întregii zone la vest de Iordania"

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâșiei Gaza, care include „demilitarizarea completă" a enclavei, închiderea graniței sudice a teritoriului cu Egiptul, dar și revizuirea administrației civile și a sistemelor de educație din Gaza, potrivit CNN.

Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia

CNN a intrat în posesia unei copii a planului pe care premierul israelian l-a prezentat joi seară membrilor cabinetului de securitate al Israelului.

Planul a fost distribuit ca bază de discuție, în pregătirea unor discuții ulterioare, a precizat  biroul premierului pentru CNN, după ce Netanyahu s-a confruntat săptămâni întregi cu critici pentru lipsa unui plan concret pentru o Gaza postbelică.

Planul vine în contextul în care, vineri,  o echipă de negociatori, condusă de directorul Mossad, David Barnea, a fost trimisă de Israel la Paris, pentru discuții cu privire la un potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care ar putea pune capăt războiului început în octombrie 2023.

Peste 29.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. Potrivit autorităților israeliene, Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel.

Ce propune planul dezvăluit de Benjamin Netanyahu

În plan sunt prezentate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate și civil până la planuri pe termen mai lung cu privire la cine guvernează teritoriul.

Referitor la securitate, planul preconizat include închiderea de către Israel a frontierei sudice a Fâșiei Gaza cu Egiptul, ceea ce pentru Israel ar însemna controlul complet asupra intrării și ieșirii din enclavă.

La ora actuală, Egiptul controlează accesul la și dinspre frontiera sudică a Gaza prin punctul de trecere Rafah, iar planul lui Netanyahu prevede ca Israelul să coopereze „cât mai mult posibil" cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite.

Nu este clar dacă Israelul a obținut aprobarea Egiptului pentru acest element al planului sau pentru orice altă parte a acestuia, însă un oficial israelian a declarat pentru CNN că planul a fost „aliniat" cu Statele Unite.

„Israelul va deține controlul de securitate”

Nu a existat nicio reacție oficială imediată a SUA la această propunere, precizează CNN.

„Israelul va deține controlul de securitate asupra întregii zone la vest de Iordania", care include toată Cisiordania și Israelul, precum și Gaza, arata panul, așa cum, de altfel, a mai spus premierul israelian.

De mult timp, palestinienii caută un stat independent în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est și Gaza.

Potrivit planului lui Netanyahu, Israelul va fi responsabil pentru „realizarea și supravegherea" demilitarizării Fâșiei, cu excepția a ceea ce este necesar pentru menținerea ordinii publice.

Referitor la partea civilă, Netanyahu detaliază o revizuire a administrației civile și a sistemelor educaționale din Gaza, inclusiv o aparentă întrerupere a finanțării din Qatar către Gaza - pe care un guvern anterior al lui Netanyahu a aprobat-o și facilitat-o.

Potrivit planului, entitățile locale care gestionează administrația publică „nu vor fi identificate cu țările sau entitățile care sprijină terorismul și nu vor primi plăți de la acestea".

Deși este probabil o referire la Qatar, nu este clar dacă se va aplica și Autorității Palestiniene, a cărei versiune revitalizată, ar trebui, în opinia SUA, să conducă Gaza în viitor.

„De-radicalizarea" sistemului de învățământ  

Același plan prevede, de asemenea, „de-radicalizarea" sistemului de învățământ, pe care Israelul și aliații săi îl acuză de mult timp de promovarea antisemitismului și a urii față de Israel.

Israelul va lucra pentru a închide UNRWA, principala agenție a Națiunilor Unite care sprijină refugiații palestinieni, și va lucra pentru a o înlocui „cu agenții internaționale de ajutorare responsabile", amintește planul.

Potrivit Israelului, aproximativ o duzină de angajați ai UNRWA au fost implicați direct în atacul Hamas din 7 octombrie, agenția având aproximativ 13.000 de angajați în Gaza.

Recunoașterea unui stat palestinian ar fi considerată „o recompensă uriașă pentru un terorism fără precedent"

Planul reiterează insistența Israelului că nu va fi forțat de comunitatea internațională să recunoască un stat palestinian, o posibilitate pe care Marea Britanie și președintele american Joe Biden au început să o lanseze.

„Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind o soluționare permanentă cu palestinienii", se arată în planul lui Netanyahu, precizând că recunoașterea unui stat palestinian acum ar fi „o recompensă uriașă pentru un terorism fără precedent".

Cât de realist este planul

Multe dintre propuneri se confruntă cu opoziția unor partide cheie. Deja, secretarul de stat american Antony Blinken a respins deja ideea unei zone tampon.

Sugestia că Israelul ar putea controla granița cu Gazaa fost respinsă de Egiptul, iar Emiratele Arabe Unite au declarat că, în lipsa unei foi de parcurs clare către un stat palestinian independent - exclusă de Netanyahu - nu vor contribui la plata facturii pentru reconstrucția Gaza.

Jurământul lui Netanyahu de a elimina UNRWA, agenția de ajutor ONU care furnizează majoritatea ajutorului internațional pentru Gaza, ar fi fost dificil de realizat chiar și înainte de 7 octombrie.

Sarcina ar fi una enormă în momentul de față, când ONU avertizează că aproape toată populația din Gaza este în pericol de „foamete iminentă".

Planul nu menționează Autoritatea Palestiniană, care administrează părți din Cisiordania ocupată. Netanyahu a respins anterior sugestia că aceasta ar putea prelua controlul asupra Gaza.

Este neclar dacă el ar accepta acum ca o versiune reconstituită să preia controlul și, de asemenea, nu este deloc clar dacă acest lucru ar fi acceptat de palestinieni, dintre care mai mulți au votat pentru Hamas la alegerile din 2006.

Prioritatea lui Netanyahu rămâne, deocamdată, distrugerea Hamas și returnarea celor peste 100 de ostatici răpiți la 7 octombrie care rămân în Gaza.

Reluarea negocierilor privind ostaticii este un obiectiv-cheie al delegației de vârf pe care Netanyahu a trimis-o vineri la Paris. Statele Unite și nu numai speră că un acord va preveni o operațiune terestră la Rafah care ar putea duce numărul de morți din Gaza la mult peste 30 000.

Majoritatea observatorilor consideră că, odată ce războiul se va încheia, alegerile din Israel sunt inevitabile, preconizându-se că Netanayhu și aliații săi le vor pierde, însă nu este deloc clar dacă un alt lider - Benny Gantz, membru al cabinetului de război și fost lider al opoziției, prezentat ca favorit - ar avea o viziune cu mult diferită pentru Gaza, arată CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite