Autorităţile israeliene au interzis anunţurile de pe aeroport care le amintesc femeilor drepturile pe care le deţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea aeroportuară din Israel a refuzat să afişeze mai multe anunţuri care informează călătorii de sex feminin că este ilegal ca personalul companiei aeriene să le ceară să se mute de pe scaun la cererea evreilor ultraortodocşi, relatează The Guardian.

Centrul de Acţiune Religioasă al Israeului (IRAC) planifica să afişese anunţurile pe un panou public în aeroportul Ben Gurion, aflat în apropiere de Tel Aviv. Campania IRAC vine după o hotărâre judecătorească din iunie, în favoarea unei supravieţuitoare a Holocaustului, în vârstă de 82 de ani, care a dat în judecată compania naţională aeriană a Israeului, El Al, pentru discriminare de gen. Echipajul de cabină i-ar fi cerut să-şi caute un alt loc după ce un evreu ultra-ortodox a refuzat să se aşeze lângă bătrân.

Judecătorul a decis atunci că „în niciun caz un membru al echipajului nu poate cere unui pasager să se deplaseze de la locul său desemnat pe motiv că pasagerul adiacent n-ar vrea să se aşeze lângă, din cauza genului”.

El Al a primit 45 de zile să-şi modifice politicile şi trebuie să-i plătească pasagerei despăgubiri. În ultimii ani, femeile care călătoreau cu această linie aeriană au fost rugate adesea să-şi schimbe locul.

În anunţurile realizate de IRAC, pe care scrie – „Doamnelor, vă rugăm luaţi-vă locul... şi păstraţi-l”, le reaminteşte pasagerilor că este ilegal să-i ceri cuiva să se mute de pe scaun din cauza genului. 

Organizaţia a realizat şi un videoclip în care le încurajează pe femei să raporteze orice incident de acest fel.

Oficiali din IRAC au declarat deşi ajunseseră la o înţelegere de a afişa anunţurile în aeroport, autorităţile de la El Al le-au permis pe motiv că „ne îndepărtăm de orice formă de publicitate politică sau divizată”.

Anat Hoffman, directorul IRAC, a declarat că campania nu ar trebui să fie considerată controversată, întrucât tot ce face este să-i informeze pe pasageri privind drepturile legale pe care le deţin.

„Dacă autorităţile aeroportuare nu ne vor lăsa să afişăm anunţurile, le vom cere lor să-şi facă propriile afişe prin care să le spună oamenilor despre drepturile legale. Şi dacă nu vor face asta, probabil îi vom da în judecată.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri