Autorităţile haitiene i-au prezentat pe bărbaţii arestaţi în urma asasinării preşedintelui Jovenel Moise: 11 dintre ei au fost capturaţi în Ambasada Taiwanului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţi arestaţi în legătură cu asasinarea preşedintelui Jovenel Moise FOTO EPA-EFE
Bărbaţi arestaţi în legătură cu asasinarea preşedintelui Jovenel Moise FOTO EPA-EFE

Poliţia haitiană a arestat vineri, la Ambasada Taiwanului, 11 persoane care ar fi participat la asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse, ucis prin împuşcare de către un comando înarmat care a intrat în noaptea de marţi spre miercuri în reşedinţa sa de la Port-au-Prince, relatează AFP.

Taiwanul a anunţat vineri că cei 11 suspecţi căutaţi în ancheta asasinării preşedintelui haitian au intrat prin efracţie în incinta ambasadei sale la Port-au-Prince, după care au fost arestaţi de către poliţia haitiană.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului taiwanez de Externe, Joanne Ou, a precizat că ambasada a fost închisă miercuri „din motive de securitate”.

„În zori (la 8 iulie), securitatea Ambasadei a descoperit că un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat prin efracţie în curtea ambasadei”, a declarat ea pentru AFP.

„Personalul responsabil de pază a informat imediat personalul ambasadei şi poliţia haitiană”, a precizat ea.

„La cererea Guvernului haitian şi în vederea ajutării arestării suspecţilor, ambasada a dat poliţiei haitiene autorizaţia să intre în incintă”, a precizat ea.

Ambasada Taiwanului la Port-au-Prince îi prezintă, într-un comunicat postat pe site, pe aceşti 11 bărbaţi drept „mercenari” şi suspecţi în asasinarea preşedintelui haitian.

„Poliţia a lansat o operaţiune către ora (locală) 16.00 (23.00, ora României) şi a reuşit să aresteze pe cei 11 suspecţi”, precizează ambasada în comunicat.

„Operaţiunea s-a desfăşuat fără probleme”, dă asigurări ambasada, care denunţă asasinatul drept „crud şi barbar”.

Ambasada Taiwanului în Haiti se află în apropiere de reşedinţa în care a fost asasinat Jovenel Moïse.

Haiti este una dintre cele 15 ţări din lume care recunosc Taiwanul la nivel diplomatic.

Un comando format din 26 de columbieni şi doi americani

Comandoul care l-a asasinat pe Jovenel Moïse era alcătuit din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană, au anunţat joi autorităţile haitiene, precizând că urmăresc în continuare comanditarii crimei, scrie Reuters.

Jovenel Moïse, 53 de ani, a fost asasinat de către un grup de asasini profesionişti, potrivit autorităţilor, aruncând această ţară din Caraibe într-un haos şi mai mare, pe fondul unor disensiuni politice, unei foamete şi unei creşteri a violenţei între bande înarmate.

Forţe de ordine au localizat miercuri suspecţi într-o casă situată în apropiere de locul asasinatului, în Petionville, la periferia de nord a capitalei, iar în urma unui schimb de focuri susţinut mai mulţi suspecţi au fost arestaţi.

Potriviti autorităţilor din Haiti, grupul de atacatori era format din 28 de bărbaţi, dintre care 26 de columbieni şi doi americani. Şaptesprezece dintre ei au fost arestaţi, trei au murit în schimburi de focuri, miercuri, cu forţele de ordine, iar opt sunt căutaţi.

Ministrul columbian al Apărării Diego Molano a anunţat într-un comunicat că, potrivit primelor constatări, columbienii implicaţi în asasinat sunt militari în retragere. El a anunţat că Bogota cooperează în cadrul anchetei.

Directorul poliţiei columbiene Jorge Luis Vargas a anunţat că a primit cereri de informaţii clasificate din Haiti cu privire la şase suspecţi. Doi dintre ei au fost ucişi în schimbul de focuri de miercuri, iar alţi patru se aflau în detenţie.

Ministrul haitian însărcinat cu alegerile Mathias Pierre a anunţat că cei doi suspecţi americani au fost identificaţi ca fiind James Solages, în vârstă de 35 de ani, şi Joseph Vincent, în vârstă de 55 de ani.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american nu a putut să confirme dacă între persoanele arestate se află cetăţeni americani, însă autorităţile americane se află regulat în contact cu oficiali haitieni, inclusiv cu anchetatorii asasinatului, în vederea stabilirii modului în care Washingtonul poate ajuta Haiti.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite