Autorităţile australiene au demarat o anchetă pentru a stabili în ce condiţii au fost ucişi doi ostatici în cafeneaua din Sydney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia australiană a deschis o investigaţie asupra operaţiunii de eliberare a ostaticilor din cafeneaua din Sydney luată luni dimineaţă sub control de un iranian extremist. Acţiunea s-a încheiat tragic, cu trei morţi: atacatorul şi doi ostatici.

La 16 ore de când Man Haron Monis, un cetăţean iranian refugiat în Australia şi simpatizant al fundamentalismului musulman, a intrat înarmat într-o cafenea Lindt din centrul oraşului Sydney, poliţia şi trupele speciale australiene au intervenit în forţă pentru a elibera cei 14 ostatici pe care acesta îi ţinea sub ameninţarea armei. Anterior, 5 prizonieri reuşiseră să fugă. 

Atacatorul a fost ucis atunci când poliţia a intrat în cafenea. În schimbul de focuri au murit însă şi doi ostatici: Tori Johnsonn, managerul cafenelei, în vârstă de 34 de ani, şi Katrina Dawson, avocată, în vârstă de 38 de ani.

Steagurile au fost coborâte în bernă marţi în Australia pentru a comemora moartea celor doi ostatici. 

Ancheta este condusă de Brigada de Omucideri din cadrul Poliţiei New South Wales, cu mandat din parte legistului general, şi ar putea dura săptămâni sau chiar luni, notează BBC. 

Deocamdată, nu este clar dacă ostaticii au fost omorâţi de Monis sau de focurile de armă trase de poliţişti. Presa australiană emite mai multe ipoteze, printre care cea conform căreia atacatorul ar fi folosit ostaticii drept scuturi umane, dar şi una conform căreia Tori Johnson ar fi încercat să-i ia arma lui Monis, profitând de zgomotele şi dezordinea create atunci când poliţiştii au început să pătrundă în cafenea. 

Operaţiunea de eliberare a ostaticilor a fost decisă pe moment, în regim de urgenţă, iar poliţiştii au intrat în cafenea numai după ce din interior s-au auzit focuri de armă, a precizat Catherine Burn, purtător de cuvânt al Poliţiei New South Wales. 

19 persoane au fost luate ostatice, luni dimineaţă, de un bărbat înarmat într-o cafenea din centrul oraşului australian Sydney. Poliţia a intervenit în forţă la 16 ore de când atacatorul, identificat drept un extremist iranian, a intrat înarmat în cafenea. 

Autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un cleric radical de origine iraniană supranumit "Şeicul Haron". Bărbatul de 50 de ani era cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi.

Australia se întreba marţi cum a putut să scape nedetectat autorul luării de ostatici - cu un trecut violent şi un islamist radical -, după evenimentele dramatice din cafeneaua aflată în centrul oraşului Sydney care s-au încheiat uciderea acestuia şi a două persoane, relatează AFP.

Australienii au aflat când s-au trezit finalul sângeros al luării de ostatici care a durat 16 ore, la Lindt Chocolat Cafe, în Martin Place, o esplanadă pietonală situată în centrul celui mai mare oraş din Australia. Locuitorii au depus un munte de flori la locul dramei, pentru a-şi manifesta durerea şi emoţia.

Într-o ceremonie religioasă organizată la Catedrala St Mary's din apropiere, arhiepiscopul Anthony Fisher a salutat "eroismul" celor două victime. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri