Atrocităţile grupării teroriste Boko Haram le-au întrecut pe cele ale jihadiştilor din Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu se bucură de aceeaşi mediatizare ca Statul Islamic, gruparea teroristă Boko Haram din Nigeria a ucis în ultimii patru ani între 10.500 şi 18.000 de persoane. Numărul crimelor fiind mult mai mare decât al celor comise de Statul Islamic, aproximativ 6.000.

La o lună după un atac devastator al militanţilor Boko Haram asupra oraşului din nord-estul Nigeriei, Baga, localnicii au încercat să-i alunge luptând doar cu macete. Gruparea Boko Haram şi-a intensificat atacurile în zonă. Potrivit mărturiilor unora dintre miile de locuitori care au reuşit să fugă pe Lacul Ciad, la început, tinerii au luptat cu militanţii şi au reuşit să-i alunge. 

Însă, forţele care a asaltat oraşul, două ore mai târziu, le-au depăşit pe cele ale localnicilor, care nu se puteau apăra decât cu macete. Astfel, soldaţii nigerieni şi-au abandonat armele şi au fugit. Câteva sute de insurgenţi islamişti au împuşcat femei, copii şi bărbaţi. Unii au fost ucişi fiind loviţi de o coloană de vehicule, transmite corespondentul BBC.

Statul Islamic a acaparat atenţia întregii lumi prin atrocitatile pe care le-a comis în ultimele luni, multe dintre ele promovate prin reţelele de socializare, însă departe de ochii lumii, cu o atitudine mult mai discretă, cea mai violentă grupare teroristă din lume face prăpad.

Deşi nu se bucură de aceeaşi mediatizare ca Statul Islamic, gruparea extremistă Boko Haram din Nigeria a ucis în ultimii patru ani între 10.500 şi 18.000 de persoane, conform unui bilanţ al publicaţiei „Chicago Tribune“.

Boko Haram a devenit astfel cea mai periculoasă organizaţie teroristă din lume, numărul crimelor fiind mult mai mare decât al celor comise de Statul Islamic, aproximativ 6.000.

Reţeaua islamistă Boko Haram continuă să extindă controlul teritorial în Nigeria şi ar putea deschide un nou front spre Camerun, criza umanitară declanşată afectând milioane de oameni.

Trupele ciadiane desfăşurate la frontiera dintre Camerun şi Nigeria au intrat marţi în oraşul nigerian Gamburu, după lupte violente împotriva islamiştilor grupării Boko Haram, transmite AFP.

Blindatele şi infanteriştii ciadieni au trecut podul care separă oraşul camerunez Fotokol pentru a se deplasa la Gamburu, după importante bombardamente aeriene şi de artilerie şi după schimburi de tiruri cu islamiştii, care au cucerit oraşul în urmă cu mai multe luni.

Aviaţia ciadiană bombardează de sâmbătă poziţiile Boko Haram, aşteptând declanşarea unei operaţiuni terestre ale armatelor ciadiană şi cameruneză în Nigeria, cu acordul guvernului nigerian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite