Atacul Hamas asupra Israelului a fost un „eșec al tehnologiei”, crede un general american
0Cel mai recent atac asupra Israelului de către gruparea militantă Hamas a fost un eșec al rețelei uriașe de sisteme de supraveghere și apărare ale Israelului, a explicat un general american în retragere pentru CNN.
Colonelul în retragere al forțelor aeriene americane Cedric Leighton a calificat atacurile mortale ale Hamas drept un „eșec clasic al tehnologiei”, având în vedere apărările extrem de puternice de care dispune Israelul
Leighton a evidențiat pentru CNN natura tehnicilor de supraveghere pe care Israelul le folosește în Gaza, inclusiv camere de luat vederi și monitorizarea comunicațiilor radio și telefonice. Hamas a găsit totuși modalități de a ocoli toate aceste sisteme, a explicat el.
„Ceea ce a făcut Hamas, ceea ce au făcut liderii lor, a fost aparent să renunțe la legăturile de comunicare moderne normale pe care le considerăm de la sine înțelese în fiecare zi și s-au întors la ceea ce se făcea în secolul al XIX-lea: întâlniri față în față, au mers și au folosit curieri în loc să folosească telefonul sau telefonul mobil", a spus el.
Israelul, pe de altă parte, utilizează drone de supraveghere și o rețea de informații în Gaza și dispune de unele dintre cele mai avansate sisteme de apărare din lume, îndeosebi sistemul antirachetă Iron Dome.
Hamas a lansat însă rachete cu o traiectorie scurtă, mai joasă, ceea ce le face mai greu de doborât pentru Israel, a explicat Leighton.
Într-un interviu separat pentru CNN, Leighton a explicat că nu ar avea logică ca atacul sî aibă loc, având în vedere vastul aparat de informații al Israelului.
„Pot să înțeleg că ar fi posibil să nu se observe faptul că se adună un anumit grup la un anumit moment, și poate cine sunt acești oameni, ca un element specific al colectării de informații", a spus el.
„Dar de fiecare dată când avea loc o întâlnire a unor persoane cum ar fi trebuit să aibă Hamas - ar fi vorbit cu oamenii, ar fi fost mișcări pe străzi, ar fi existat anumite lucruri care s-ar fi întâmplat, chiar dacă nu sunt difuzate sau nu se vorbește despre ele pe un telefon mobil sau la radio sau ceva de genul acesta", a adăugat el.
În altă ordine de idei, este posibil să fi existat „un eșec de a conecta punctele” așa cum s-a întâmplat în cazul atentatelor teroriste din SUA de la 11 septembrie.
Un alt motiv ar putea fi faptul că Israelul a avut probabil multe „alarme false” înainte, iar uneori alarmele false „generează un grad de automulțumire, iar aceasta, desigur, poate fi fatală, așa cum vedem chiar acum".
Un alt oficial militar american în retragere, locotenent-colonelul Alexander Vindman, a declarat că a fost „oarecum șocant” faptul că Israelul a ratat planificarea atacurilor, în timp ce fostul șef al Marinei israeliene, Eli Maron, a calificat-o drept un eșec „colosal” al serviciilor de informații.
Planurile pentru un astfel de atac pe scară largă ar fi necesitat tranzacții financiare, mișcări de trupe și o creștere a comunicațiilor - indicatori pe care Israelul i-ar fi putut detecta, a explicat Vindman.
Faptul că au ratat acest lucru este „oarecum șocant", a declarat Vindman, fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA (2018- 2020).
„Într-adevăr se vorbește despre Gaza că este o închisoare în aer liber, este foarte izolată, foarte insulară și este dificil pentru, sincer, Israel sau orice altă țară să aibă o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă. Totuși, ceva atât de complex a necesitat o cantitate enormă de pregătire. Aproape sigur a necesitat resurse externe, aceste resurse vor fi veni de la aliați, inclusiv din locuri precum Iranul. Acest lucru a fost ratat", a argumentat el.
În plus, Hamas ar fi arătat „indicatori de reglaj fin” în zilele și orele dinaintea atacului, mutând trupe și sporind comunicațiile înainte de asalt, a adăugat Vindman.
Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene a comentat că acum Israelul se concentrează să lupte, dar „sunt sigur că vor fi multe discuții despre serviciile de informații pe parcurs”.