Atacatorul celebrului scriitor Salman Rushdie, condamnat la 25 de ani. Autorul „Versetelor Satanice”, a rămas fără vedere la un ochi

0
0
Publicat:

Bărbatul acuzat că a încercat să-l ucidă pe scriitorul Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani închisoare pentru că a lansat un atac frenetic cu cuțitul asupra celebrului autor.

Hadi Matar: FOTO/ Chautauqua County, N.Y., Sheriff's Department
Hadi Matar: FOTO/ Chautauqua County, N.Y., Sheriff's Department

Un juriu din New York a deliberat mai puțin de două ore înainte de a-l condamna pe Hadi Matar, 27 de ani, pentru tentativă de omor de gradul doi în februarie, scrie The Independent.

Rushdie, în vârstă de 77 de ani, a fost orbit de un ochi după atacul sângeros din august 2022.

Matar a primit pedeapsa maximă de 25 de ani pentru tentativa de asasinare a lui Rushdie și șapte ani pentru rănirea lui Reese, care a suferit o tăietură deasupra ochiului stâng care a necesitat cusături. Sentințele trebuie executate concomitent deoarece ambele victime au fost rănite în același eveniment, a declarat procurorul Jason Schmidt.

Înainte de sentință, Matar s-a ridicat și a vorbit despre libertatea exprimării, numindu-l „ipocrit” pe Rushdie.

Apărătorul din oficiu Nathaniel Barone a subliniat că Matar are un cazier judiciar curat și a contestat premisa conform căreia persoanele din public ar trebui considerate victime, sugerând că o pedeapsă de 12 ani ar fi adecvată.

Romancierul câștigător al Premiului Booker urma să vorbească în fața unui public la Chautauqua Institution din vestul New York-ului, când Matar s-a năpustit asupra sa pe scenă, tăindu-l în mod repetat.

Rushdie a fost înjunghiat și tăiat în zona capului, la ochi, gât, piept, picioare și mâini și a petrecut 17 zile în spital și peste trei săptămâni la un centru de recuperare din New York City.

Salman Rushdie FOTO: Rachel Eliza Griffiths
Salman Rushdie FOTO: Rachel Eliza Griffiths

„Acum conștientizez cantitatea mare de sânge peste care zăceam. Simțul timpului îmi era destul de tulbure, aveam dureri la ochi și la mână și mi-am dat seama foarte clar că sunt pe moarte”, a declarat Rushdie la tribunal.

În timpul procesului, juraților le-au fost prezentate imagini video ale atacului.

Celebrul autor născut în India s-a confruntat cu amenințări cu moartea de când romanul său din 1988, „Versetele satanice”, a fost declarat blasfemie de către liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Apărarea a susținut că procurorii nu au dovedit că Matar dorea să îl ucidă pe autor, o componentă esențială a acuzației de tentativă de omor.

Matar, din New Jersey, nu a depus mărturie în timpul procesului, iar apărarea sa nu a chemat niciun martor. După pronunțarea verdictului de vinovăție, Matar a spus „Palestina liberă” în timp ce era scos din sala de judecată în cătușe.

Matar a fost, de asemenea, inculpat pentru acuzații federale de terorism legate de înjunghiere. Data procesului pentru aceste acuzații nu a fost încă confirmată.

Matar a pledat nevinovat la acuzația de furnizare de materiale pentru teroriști, de tentativă de furnizare de sprijin material pentru Hezbollah și de implicare în terorism dincolo de frontierele naționale.

Rushdie este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai generației sale și a primit Booker Prize în 1981 pentru „Midnight's Children”. Cartea a primit, de asemenea, Best of Booker, un premiu special aniversar în 2008.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite