Carte-eveniment: „Cuțitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat“ de Salman Rushdie, la Polirom

0
Publicat:

Pe 12 august 2022, pe când se pregătea să ţină o conferinţă la Institutul Chautauqua din Chautauqua, New York, Salman Rushdie a fost înjunghiat de mai multe ori pe scenă de un bărbat în vârstă de douăzeci şi patru de ani din Fairview, New Jersey. Scriitorul a supravieţuit, dar a suferit răni grave, în urma cărora şi‑a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a‑şi folosi o mână. Despre această experienţă traumatizantă scrie în cea mai recentă carte a sa, Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat/ KNIFEMeditations After an Attempted Murder, a cărei traducere va fi publicată în România de către Editura Polirom.

Salman Rushdie FOTO: Rachel Eliza Griffiths
Salman Rushdie FOTO: Rachel Eliza Griffiths

Relatare captivantă a eforturilor scriitorului de-a înțelege și integra în propria viață drama prin care a trecut odată cu atacul survenit la 33 de ani după condamnarea la moarte pe care i-a adus-o publicarea celebrului roman Versetele satanice, volumul Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat apare simultan în 16 țări astăzi, 16 aprilie 2024, iar ediția în limba română va fi disponibilă în librării începând de luni, 22 aprilie.

N‑am văzut cuțitul sau cel puțin nu‑l țin minte. Nu știu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de vânătoare, sau îngustă, ca un stilet, zimțată ca la un cuțit de pâine sau curbată ca o seceră, un briceag de copil al străzii sau chiar un cuțit obișnuit de tăiat carnea, furat din bucătăria maică‑sii. Nici nu‑mi pasă. Arma aceea nevăzută a fost suficient de utilă și și‑a făcut treaba.”, scrie Salman Rushdie în cartea sa. 

„Trecuseră treizeci și trei de ani și jumătate de la faimoasa condamnare la moarte proclamată de ayatollahul Ruhollah Khomeini împotriva mea și a tuturor celor implicați în publicarea Versetelor satanice și mărturisesc că pe parcursul acestor ani mi‑am imaginat uneori cum asasinul se ridică la vreun eveniment public și se repede la mine exact în acest fel. Așa că primul meu gând când am văzut această siluetă ucigașă năvălind spre mine a fost: Așadar, tu ești. Iată‑te. Se zice că ultimele cuvinte ale lui Henry James ar fi fost: «Așadar, în cele din urmă a venit distinsa chestiune». Și la mine venea moartea, dar nu mi‑a dat impresia c‑ar fi distinsă. Mi‑a dat impresia de anacronism", mai notează Rushdie.

O carte profund personală, o meditație asupra vieții, pierderii, dragostei, puterii artei, Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat apare în colecția „Biblioteca Polirom. Seria de autor Salman Rushdie” (coordonator Dan Croitoru), în traducerea Danei Crăciun. Ediție cartonată.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite