Victimă a unui atac sângeros, scriitorul Salman Rushdie spune că supraviețuirea sa a fost un miracol: „Nu-mi pot explica”

0
Publicat:

Citind din cea mai recentă carte a sa, una autobiografică, în timpul unui interviu acordat unei televiziuni americane, Salman Rushdie a spus că, în ciuda lipsei sale de credință, trebuie să mărturisească faptul că simte că supravieţuirea după atacul violent, din 2022, cu un cuţit asupra sa este un miracol, relatează The Guardian.

Salman Rushdie, foto arhivă
Salman Rushdie, foto arhivă

Salman Rushdie, care a fost premiat cu 22 de premii literare de-a lungul carierei sale, a devenit o ţintă după ce un tribunal islamic iranian a pronunţat împotriva lui o sentinţă la moarte, fatwa, în urma publicării romanului „Versetele satanice”, în 1988, considerat blasfemiator.

La doi ani de la atacul lui Hadi Matar asupra sa, în ciuda lipsei sale de credință spirituală, scriitorul a dezvăluit că a avut sentimentul că supraviețuirea sa a fost un miracol. El şi-a pierdut mobilitatea unui braţ şi nu mai vede cu ochiul drept, dar a supravieţuit.

„Cu siguranță nu simt că o mână s-a întins din cer și m-a păzit. (...) Am, însă, sentimentul că s-a întâmplat ceva ce nu trebuia să se întâmple și nu am nicio explicație pentru asta”, a declarat Rushdie în acest weekend, înainte de publicarea cărții „Knife” (Cuţitul), în care povesteşte pe larg incidentul.

Salman Rushdie, acum în vârstă de 76 de ani, descrie momentul în care l-a văzut pe agresorul său venind spre el: „o rachetă ghemuită” care a venit spre el „tare și jos”, „ultimul lucru pe care ochiul meu drept îl va vedea vreodată”.

În august 2022, autorul de origine indiană, laureat al Premiului Booker în 1981 pentru romanul „Copiii de la miezul nopții”, se afla pe scenă, pregătit să țină o conferință la Chautauqua Institution din statul New York, când un bărbat înarmat cu un cuțit a apărut din public și a reușit să îi aplice rapid mai multe lovituri de cuțit.

Agresiunea a avut loc la 33 de ani după ce o fatwa cerea moartea lui Rushdie. Emisă de liderul de atunci al Iranului, ayatollahul Khomeini, aceasta a fost un răspuns la publicarea romanului „Versetele satanice”, considerat blasfemiator de mulți musulmani.

„Meditații după o tentativă de crimă”

Alături de Rushdie, pe scenă, în acea zi, a stat Henry Reese, co-fondatorul City of Asylum, o organizație non-profit care protejează scriitorii exilați din cauza operei lor. Reese, care urma să fie moderatorul discuției, a fost și el rănit și a petrecut mult timp de atunci încercând să înțeleagă la ce a fost martor.

„Atunci când se întâmplă ceva atât de teribil, întrebarea privind importanța scrisului devine foarte reală. Violențele din acea zi au reamintit tuturor ce înseamnă cu adevărat să fii în pericol din cauza cuvintelor tale”, a declarat Reese pentru Observer. „Este foarte curajos din partea lui să fie pregătit să se expună din nou și să scrie despre ceva ce s-a întâmplat și care este, în același timp, atât de public și în același timp foarte privat”, a spus el despre noul roman al lui Salman Rushdie.

Henry Reese nu-și compară rănile cu cele suferite de Salman Rushdie, care și-a pierdut mobilitatea unui braț și nu poate vedea cu ochiul drept, dar se gândește să scrie el însuşi o carte în care să vorbească despre atac: „M-am gândit să scriu, dar încă nu are nicio coerență”, a spus el. „Aștept cu nerăbdare să văd ce are de spus Salman”,  a completat.

Co-fondatorul City of Asylum Reese povesteşte că, în perioada de după atac, a detectat, într-adevăr, teamă în rândul scriitorilor.

„A existat un moment în care s-au simțit în pericol din cauza a ceea ce se întâmplase aici, în SUA; un moment în care oamenii s-au întrebat: «Unde poţi fi în siguranţă?». Dar după aceea s-a revenit la normal, rămânând doar o conștientizare sporită”, a mai sus Henry Reese în legătură cu atacul din 2022.

Ceea ce îl deranjează pe Reese este reacția fundațiilor literare și a industriei editoriale, precum și a guvernelor occidentale.

Revenind la Salman Rushdie, cartea autobiografică „Knife” se subintitulează „Meditații după o tentativă de crimă” și prezintă, pentru prima dată, evenimentele din perspectiva victimei. De asemenea, volumul analizează urmările traumatice, inclusiv cele 18 zile petrecute în spital și cele trei săptămâni de reabilitare.

Procesul bărbatului arestat imediat după atac, Hadi Matar, trebuia să înceapă în ianuarie, dar a fost. Hadi Matar a pledat nevinovat la acuzațiile de tentativă de crimă de gradul doi și agresiune de gradul doi.

Hadi Matar, atacatorul, a pledat nevinovat, foto arhivă Getty Images
Hadi Matar, atacatorul, a pledat nevinovat, foto arhivă Getty Images
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite