Asiaticii, convinşi să se vaccineze cu premii în pui, vaci, vacanţe plătite şi un apartament de 1 milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Asiaticii nu prea vor să se vaccineze, aşa că autorităţile încearcă să-i atragă cu premii în pui, vaci, vacanţe plătite şi un apartament de 1 milion de dolari, scrie Reuters, citată de Agerpres.

În districtul Mae Chaem din nordul Thailandei, unde majoritatea locuitorilor sunt crescători de vite, autorităţile au lansat luna această o tombolă la care premiul cel mare este o vacă, şi care a avut succes în rândul populaţiei. "Este cel mai bun cadou pe care l-am primit vreodată", spune Inkham Thongkham, un fermier în vârstă de 65 de ani care a câştigat o vacă cu o valoare de 320 de dolari după ce s-a vaccinat.

Având în vedere că a ajuns abia la cea de a doua săptămână şi că au mai rămas de acordat alte 27 de vaci, autorităţile susţin că tombola a determinat mai mult de jumătate din cei 1.400 de locuitori din acest district, mulţi vârstnici şi cu grad mare de risc, să să se înscrie la vaccin.

Comparativ, din cei 66 de milioane de locuitori ai Thailandei, doar 4,76 milioane au primit cel puţin o doză de vaccin.

Multe persoane din Asia ezită să se vaccineze, în condiţiile în care zvonurile şi incertitudinea larg răspândite au alimentat ezitările cu privire la siguranţa şi eficacitatea vaccinului. La acestea se adaugă şi obiecţiile religioase faţă de vaccinare.

În Hong Kong, voucherele de cumpărături, bilete de avion şi chiar şi un apartament nou în valoare de 1,4 milioane de dolari se numără printre stimulentele oferite de autorităţi la tombolă pentru cei care s-au vaccinat.

De asemenea, unele firme oferă stimulente suplimentare, precum concedii plătite pentru cei care s-au vaccinat. În schimb, un club sportiv privat a ales să folosească sancţiunile în locul recompenselor, avertizând-şi personalul să se vaccineze până la finele lunii iunie în caz contrar urmând să nu mai beneficieze de bonusuri, promovări şi majorări de salariu.

Chiar şi în ţările care sunt grav lovite de pandemia de coronavirus, cum este Indonezia, autorităţile au probleme în a calma îngrijorările legate de vaccin. În rândul musulmanilor, care reprezintă peste 85% din populaţia Indoneziei, mulţi sunt îngrijoraţi dacă vaccinurile sunt halal, adică permise conform preceptelor religiei islamice. "Mi-a fost teamă că dacă mă vaccinez voi muri imediat...Apoi a apărut şi vestea că vaccinul ar conţine carne de porc", spune Asep Saepudin, un locuitor din provincia Cipanas din vestul Indoneziei, în vârstă de 67 de ani.

Autorităţile din Cipanas spun că au avut dificultăţi în au convinge pe vârstnici că vaccinurile sunt sigure şi halal. La fel ca şi în Thailanda au recurs la tombole cu animale, oferind pui vii fiecărui senior care se vaccinează. "Vârstnicii nu vor să se vaccineze din diferite motive aşa că le recompensăm participarea cu pui", spune Galih Aprian, şeful poliţiei locale.

Datele publicate de Ministerul Sănătăţii din Indonezia arată că doar 5% din populaţia ţării, sau 8,8 milioane de persoane, este pe deplin vaccinată, cu mult sub ţinta de 181,5 milioane de persoane avută în vedere de autorităţi până la finele acestui an. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite