Asasinarea eminenţei cenuşii a Hezbollah, învăluită de mister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul american Mark Perry a publicat în revista „Foreign Policy“ o poveste tulburătoare despre sfârşitul unuia dintre cei mai periculoşi terorişti din lume, Imad Mughniyeh, zis „Şoferul“.

În noaptea de 12 februarie 2008, un bărbat supraponderal, cu o barbă neglijentă, cobora din apartament, situat în districtul Kfar Sousa din Damasc, pentru a urca în maşină, un Mitsubishi Pajero argintiu, parcat în faţa clădirii. Era deja ora 10.15 şi întârziase la o întâlnire cu noul ambasador iranian în Siria, care sosise în ţară cu o seară înainte.

Întârzierea era pe deplin justificată: abia sosise de la o întâlnire cu Ramadan Shallah, liderul Jihadului Islamic, iar anterior petrecuse câteva ore în compania preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Individul era Imad Mughniyeh, cel mai căutat terorist din lume, cu excepţia lui Osama bin Laden. Identitatea sa reală, de eminenţă cenuşie a Hezbollah, ar fi fost un şoc pentru vecinii săi din Damasc, care-l credeau şofer angajat de ambasada Iranului. Unii dintre ei l-au rugat, în anumite situaţii, să-i ajute cu bagajele până la taxiuri. I-a ajutat cu
plăcere.

În această seară se grăbea. A părăsit apartamentul şi s-a îndreptat repede spre SUV-ul său, trecând prin spatele maşinii. Nu a apucat să se suie în ea. O bombă detonată de la distanţă, conţinând sute de alice de metal, i-au spintecat corpul, părţi din trupul său ajungând până pe peluza blocului în care locuia.

Într-o clipită, cel mai periculos individ din lume murise, cariera sa fiind dovada vie a faptului că o singură persoană poate influenţa politica Orientului Mijlociu – şi chiar dincolo de el. Până la uciderea sa, Hezbollah a refuzat să admită existenţa unui comandant cu numele de Imad Mughniyeh. 

Cine l-a ucis

A fost un sfârşit violent pentru un om care şi-a dedicat viaţa violenţei, în favoarea grupării militante libaneze şi a patronului ei, Iranul. În ciuda faptului că puţini ştiau despre el, a fost responsabil pentru majoritatea atacurilor teroriste din epoca pre 9/11. Pentru mulţi agenţi CIA – care au încercat îndelung să-l prindă, fără a reuşi –, moartea lui Mughniyeh a fost o victorie incredibilă asupra unui inamic abil; în lumea serviciilor de informaţii a fost o lovitură aproape la fel de mare ca uciderea lui Bin Laden peste câţiva ani. Curiozitatea este însă alta: nu SUA
l-au ucis pe Mughniyeh. Până în prezent, la cinci ani distanţă, nu este clar cine a făcut-o.

Între 1995 şi 2006, Mughniyeh şi-a petrecut viaţa între Teheran, Damasc şi Beirut, ocolindu-i pe cei cate încercau
să-l captureze.

În timp ce Mughniyeh era un erou pentru Hezbollah, sirienii nu erau la fel de entuziaşti. Având dificultăţi economice interne, ca o consecinţă a sancţiunilor impuse la presiunea SUA, preşedintele sirian a încălzit relaţiile cu Occidentul, ignorând obiecţiile Iranului.

Hezbollahul îi bănuieşte pe sirieni

Hezbollah avea propriile probleme cu Damascul. Liderii mişcării erau nemulţumiţi că în februarie 2007 Siria a decis să deschidă un canal de comunicare cu Israelul, prin intermediul Turciei. Asasinarea lui Mughniyeh la Damasc a fost ultima picătură pentru Hezbollah. În public, „axa rezistenţei” dădea impresia unităţii, cu declaraţii aproape identice de condamnare a asasinatului. În particular, totuşi, liderii Hezbollah învinovăţeau Siria pentru moartea lui Mughniyeh, invocând probleme de securitate şi incompetenţa generalului Assef  Shawkat, cumnatul lui Assad, care era personal responsabil de siguranţa lui Mughniyeh.

Cu siguranţă, Hezbollahul avea propriile suspiciuni asupra responsabilităţii asasinatului, care-i includea pe suspecţii obişnuiţi – serviciile secrete israeliene şi americane, dar şi pe sirieni.

La aproape trei ani după moartea lui Mughniyeh, în martie 2011 a început revolta din Siria, la Daraa. Un an mai târziu, rebelii au lovit în inima regimului Assad. Pe 18 iulie 2012, o explozie masivă a zguduit clădirea Consiliului Sirian de Securitate Naţională, i-a ucis pe ministrul Apărării şi pe trei alţi înalţi oficiali sirieni, printre care şi generalul Shawkat, cândva responsabil  cu protecţia lui Imad Mughniyeh. ;

Întreaga poveste a vieţii şi morţii misterioase a lui Imad Mughniyeh o puteţi citi în cel mai recent număr al revistei „Foreign Policy România“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite