Armistiţiul din Nagorno-Karabah, încălcat. Armata Rusiei anunţă „schimburi de focuri de armă automată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nagorno Karabah, regiunea contestată de Armenia şi Azerbaidjan, FOTO Shutterstock
Nagorno Karabah, regiunea contestată de Armenia şi Azerbaidjan, FOTO Shutterstock

Armata rusă a anunţat, sâmbătă seara, o încălcarea a armistiţiului dintre Azerbaidjan şi Armenia care a pus capăt, cel puţin temporar, conflictului dintre cele două state în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

„Un caz de violarea a armistiţiului a fost raportat pe 11 decembrie în districtul Hadrut”, arată un comunicat al ministerului rus al Apărării, responsabil de menţinerea păcii în regiune conform termenilor armistiţiului, anunţă AFP, citată de France 24.

Forţele militare ale Armeniei au anunţat, la rândul lor, faptul că au avut loc atacuri din Azerbaidjan asupra a două sate care au rămas sub controlul forţelor din Nagorno-Karabah. Ministerul azer al Apărării, însă, a denunţat „provocările” armene şi a anunţat că au fost luat „contramăsurile corespunzătoare” şi că armistiţiul este respectat în continuare. 

Un purtător de cuvânt al forţelor ruse de menţinere a păcii, citat de agenţia de presă RIA Novosti, a confirmat sâmbătă că au existat „schimburi de focuri de armă automată” şi a explicat că le-au fost transmise imediat apeluri celor două părţi implicate în conflict pentru a respecta armistiţiul.  În cursul zilei de sâmbătă, forţele din Nagorno-Karabah au anunţat că trei dintre luptătorii lor au fost răniţi într-un atac al forţelor azere.

Este pentru prima dată de la încheierea armistiţiului în data de 10 noiembrie când Rusia anunţă existenţa unor incidente care pun în pericol viabilitatea acordului. Tot sâmbătă, reprezentanţii Franţei şi ai Statelor Unite în cadrul Grupului de la Minsk, organism în cadrul căruia au fost purtate timp de decenii discuţii despre situaţia din Nargorno-Karabah fără niciun rezultat, s-au întâlnit cu preşedintele azer, Ilham Aliyev, urmând ca în cursul zilei de duminică aceştia să se deplaseze la Erevan.

Conflictul militar s-a încheiat în noiembrie, după victorii importante ale forţelor azere împotriva armatei armene. Armistiţiul, puternic influenţat de Rusia, prevede prezenţa a aproximativ 2,000 de soldaţi ruşi în regiune, având misiunea de a păstra pace. Conform acordului, Azerbaidjan va păstra câştigurile teritoriale obţinute pe câmpul de luptă. 

Citeşte şi:

Războiul din Caucaz. Rusia şi Turcia remodelează geopolitica ignorând Occidentul INFOGRAFIE

Pacea minţită din Nagorno Karabakh: Rusia revine puternic în Caucaz, păcălind laolaltă Turcia, Franţa şi SUA 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite