Argentina trece la naţionalizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, a anunţat luni că guvernul va prelua pachetul de acţiuni majoritare la YPF, cea mai mare companie petrolieră de pe teritoriul argentinian.

Oficial, decizia a fost luată pentru a creşte producţia de petrol a ţării. YPF, unde guvernul central va controla de acum înainte 51% din acţiuni, iar administraţiile regionale - 49%, era deţinută până în prezent de o companie energetică spaniolă - Repsol YPF.

Exproprierea a creat deja tensiuni mari în relaţia cu Spania şi cu Uniunea Europeană, notează „New York Times". Guvernul spaniol a ameninţat cu represalii, dar nu a explicat în ce ar consta acestea. UE a condamnat şi ea intenţia Argentinei.

Decizia pică într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Repsol şi Spania, care e răvăşită de criză. Este un semnal de alarmă şi pentru Telefonica (operator telecom), dar şi pentru alte companii spaniole care au investit mult în Argentina şi depind de profiturile realizate în America Latină. Argentina a naţionalizat şi compania aeriană argentiniană, dar şi fondurile de pensii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite