Argentina şi-a torturat propriii soldaţi în timpul războiului din Falkland: lovituri în zonele genitale, simulări de execuţii şi sechestrări în morminte goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre soldaţii argentinieni ce au luptat în războiul din 1982 pentru Insulele Falkland au fost torturaţi de propriii superiori, conform unor documente declasificate recent aparţinând armatei argentiniene, transmite BBC.

Documentele pictează un tablou grotesc al armatei argentiniene, în care ofiţeri de rang înalt îşi abuzau fizic şi psihic subordonaţii, prin metode ce ar putea fi clasificate drept tortură. Soldaţii argentinieni erau bătuţi şi umiliţi dacă încercau să părăsească tranşeele pentru a căuta surse de hrană, în condiţiile în care armata suferea de o lipsă acută de resurse.

Soldaţii au fost supuşi la tratamente specifice dezertorilor sau prizonierilor de război: le erau pregătite simulări ale propriilor execuţi sau erau sechestraţi şi ţinuţi timp de zeci de minute în morminte goale. Unul dintre acte conţine mărturia unui locotenent argentinian, ce descrie cum un alt ofiţer l-a legat de mâini şi de picioare şi l-a lăsat timp de 8 ore pe o plajă din Falkland. O altă mărturie, aparţinând unui sergent, susţine că acesta a trebuit să se opereze după ce un superior l-ar fi lovit cu piciorul în zona testiculară.

Documentele au fost declasificate în urma unui ordin al preşedintelui argentinian Cristina Fernandez de Kirchner, şi reprezintă primele informaţii confidenţiale referitoare la războiul din 1982 ce au fost făcute publice. Ele confirmă, în mare, condiţiile groaznice în care armata argentiniană a fost nevoită să lupte, relatate de către veterani de război de-a lungul anilor: prost echipaţi pentru temperaturile scăzute, lipsiţi de resurse vitale şi cu echipament militar învechit.

image

Insulele Falkland, Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, teritoriile disputate în războiul din 1982.

Conflictul din 1982 a pornit după ce Argentina a invadat Insulele Falkland (denumite de către ei drept Insulele Malvine), Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, teritorii situate în Atlanticul de Sud şi aflate sub controlul Marii Britanii. În ciuda succesului unei invazii terestre iniţiale, armata argentiniană a rezistat doar 2 luni în faţa forţelor britanice, capitulând în iunie 1982, în urma unui conflict în care a pierdut 649 de soldaţi, iar alţi 11.000 au fost capturaţi ca prizonieri de război.

Naţiunea argentiniană îşi ratifică legitimitatea şi suveranitatea imprescriptibilă asupra Insulelor Malvine (n.r. - Falkland), Georgia de Sud şi Sandwich de Sud şi asupra zonelor maritime şi insulare respective, acestea fiind o parte integrală a teritoriului naţional. Recuperarea acestor teritorii şi exercitarea deplină a suveranităţii, respectând modul de viaţă al locuitorilor şi conformă cu principiile legilor internaţionale, constituie un obiectiv permanent şi indubitabil al poporului argentinian. - Constituţia Argentinei

Statutul teritoriilor a rămas un punct tensionat în relaţiile dintre Argentina şi Marea Britanie de-a lungul anilor. Argentina nu a renunţat niciodată la pretenţiile asupra teritoriilor, proclamându-şi suveranitatea asupra acestora într-un amendament la constituţia ţării în 1994. De partea cealaltă, Marea Britanie a susţinut dreptul la auto-determinare a insulelor. Insulele Falkland au organizat un referendum asupra statultuui teritoriului în 2013, ce a rezultat în peste 99% dintre votanţi (cu o prezenţă de vot a populaţiei raportată la 92%) exprimându-şi preferinţa de a rămâne sub control britanic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite