Arabia Saudită: Tânăr executat pentru infracţiuni săvârşite când era minor. Familia a aflat din presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mustafa Hashem al-Darwish a fost executat în Arabia Saudită sursa: reprieve
Mustafa Hashem al-Darwish a fost executat în Arabia Saudită sursa: reprieve

Tânărul a fost executat pentru fapte săvârşite în perioada când era minor. Execuţia a avut loc cu toate că autorităţile din Arabia Saudită au susţinut că nu vor mai fi condamnate la moarte persoanele care au comis infracţiuni înainte de majorat.

Mustafa Hashem al-Darwish a fost arestat în luna mai 2015 şi acuzat de participare la proteste, multe dintre acestea pe vremea când avea 17 ani. El a fost executat marţi, la Dammam, a anunţat Ministerul de Interne al Arabiei Saudite, relatează Digi 24.

Execuţia a avut loc deşi autorităţile saudite anunţaseră în 2020 că nu vor mai aplica pedeapsa cu moartea celor care comit infracţiuni înainte de vârsta majoratului. Aceste persoane ar urma să execute până la zece ani în centre de detenţie juvenilă.

Cu toate acestea, arată sursa citată, decretul regal din martie 2020 nu a fost prezentat niciodată de presa de stat şi nici publicat în monitorul oficial, cum se procedează în mod obişnuit.

Jurnaliştii de la Reuters arată că Darwish a fost acuzat că a participat la "rebeliune armată" şi că a "pereclitat securitatea prin proteste", "semănând discordie" în ceilalţi. Dovezile din actul de acuzare includ o poză "ofensatoare la adresa forţelor de securitate", o mărturie semnată şi faptul că a participat la mai mult de zece "rebeliuni" în 2011 şi 2012.

Dar documentele nu specifică clar în ce luni s-au petrecut infracţiunile, iar grupurile pentru drepturile omului susţin că Darwish avea 17 ani la vremea respectivă. Cazul său ar fi trebuit judecat sub noua lege, mai spun organizaţiile, arată Digi 24.

Organizaţia împotriva pedepsei capitale Reprieve şi Amnesty International susţin că mărturia lui a fost obţinută prin constrângere şi că el a retras-o în instanţă, spunând că a fost obţinută prin tortură. Organizaţia Reprieve mai susţine că familia lui Darwish nu a fost înştiinţată în prealabil şi a aflat de execuţie de la ştiri.

"Cum pot executa un băiat din cauza unei fotografii din telefonul lui?", a spus familia într-un comunicat.

Citeşte şi:

Marele pelerinaj anual de la Mecca: Vor putea lua parte 60.000 de oameni, faţă de 2,5 milioane înaintea pandemiei

Rusia şi Arabia Saudită sfidează apelurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie de a nu mai investi în petrol şi gaze

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite