Aproximativ 200 de atacuri „teroriste” comise în 2012 într-o regiune din China

0
0
Conflictele sângeroase sunt dese în regiunea Xianjiang. FOTO: rfa.org
Conflictele sângeroase sunt dese în regiunea Xianjiang. FOTO: rfa.org

În jur de 200 de atacuri au fost raportate luni de presa de stat chineză care demonstrează tensiunile crescute din regiunea Xianjiang, locuită de minoritatea musulmană uigură şi turcofonă.

Atacurile violente comise „în numele Jihadului” au cunoscut o creştere semnificativă începând cu 2009 şi au devenit o sursă importantă de ameninţare  pentru această regiune deşertică din vestul Chinei, potrivit revistei Liaowang Dongfang Zhoukan, care citează sursele de poliţie locală.

Agenţia de ştiri publică din China, Xinhua ,face referire la mai mult de 190 de tacuri „teroriste” comise în anul 2012, ceea ce este îngrijorător dat fiind că în 2011 au fost mult mai puţine. Majoritatea celor care au purtat atacurile au fost tineri, vârstele maxime ale atacatorilor fiind în jur de 30 de ani.

Mai multe ciocniri soldate cu victime au avut loc în regiunea Xinjiang şi în 2013, guvernul chinez învinuindu-i pe „teroriştii” din această regiune şi de atentatul realizat la sfârşitul lunii octombrie în Piaţa Tiananmen din Beijing.

Pentru liderii chinezi, violenţele din Xianjiang reprezintă o creştere a extremismului în rândul populaţiei uigure, principala etnie a regiunii.

Informaţiile cu privire la această minoritate şi acţiunile lor sunt controlate strict de conducerea de la Beijing, uigurii acuzând autorităţile centrale de recurgerea repetată la acţiuni violente şi interzicerea practicării liniştite a religiei lor. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri