China promite investiţii uriaşe în România. Ce documente au adoptat oficialii din delegaţia chineză cu partea română

0
0
Premierul Chinei, Li Keqiang, a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni de primul-ministru român Victor Ponta FOTO Reuters
Premierul Chinei, Li Keqiang, a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni de primul-ministru român Victor Ponta FOTO Reuters

Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.

Prima zi a vizitei la Bucureşti a delegaţiei cu oficialităţi la vârf din China a reprezentat un maraton al parafărilor de documente diplomatice, dar şi contracte comerciale, în care sunt prevăzute investiţii de o amploare fără precedent ale părţii chineze în România.

Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural.
Proiecte prin care, dincolo de optimismul firesc, specific atmosferei festive a vizitelor internaţionale la cel mai înalt nivel, ne putem aştepta la alocări de ordinul miliardelor de euro ale întreprinderilor din China în România.

Suma totală, „o surpriză“

În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză“, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8,5 miliarde de euro.

Enumerăm, în continuare, documentele adoptate luni, la Bucureşti.

Acorduri de cooperare

** Energie nucleară. Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN). În principiu, documentaţia astfel adoptată prevede construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.

** Energie termo. Înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva (Mintia), semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co. De asemenea, a mai fost semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia.

** Energie hidro. Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti, înţelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, şi din partea chineză de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation.

** Energie regenerabilă. Acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.

** Exporturi de carne. Un protocol de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi unul privind exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

Memorandumuri

** Energie nucleară. Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, semnat între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China. Documentul a fost parafat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

** Telecomunicaţii. Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti. Actul a fost semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

** Cooperare economică. Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.

** Tehnologie. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei  şi Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.

** Cultură. Program cultural pentru perioada 2013-2016 şi Acord între Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti. Documentele au fost semnate de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul chinez la Bucureşti, dna Huo Yuzhen.


Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.

Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.

Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.

Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.

Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite