Antony Blinken vrea să convingă Israelul să reducă ofensiva din Gaza. Ce ofertă le-a făcut arabilor pentru încheierea conflictului

0
Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a arătat surprinzător de optimist în cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv, marți - după o zi de întâlniri cu liderii israelieni, potrivit BBC.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken
Secretarul de Stat american, Antony Blinken FOTO EPA EFE

Răspunzând unei întrebări despre viitorul Fâșiei Gaza, el a spus că tocmai a transmis israelienilor un mesaj "nou" și "foarte puternic" - un mesaj care ar pune capăt ciclului de violență din Orientul Mijlociu odată pentru totdeauna.

Blinken a petrecut ultimele patru zile în Orientul Mijlociu, având trei obiective - convingerea Israelului să reducă ofensiva, scăderea tensiunilor în regiune și ameliorarea crizei umanitare din Gaza.

Pe măsură ce își încheia călătoria, care a inclus Turcia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain și Egipt, SUA a lansat atacuri asupra rebelilor Houthi din Yemen.

Cu toate acestea, conferința de presă de la Tel Aviv, a sugerat posibilitatea unor progrese în ceea ce privește viitorul, arată BBC. Oferta lui Blinken a fost ca liderii arabi să susțină integrarea regională, inclusiv relații normalizate cu Israel, în schimbul încheierii Războiului din Gaza și a acceptării de către Israel a unui "traseu clar" către drepturile politice palestiniene și a unui stat palestinian unificat, cuprinzând Cisiordania și Gaza.

Planul, conform lui Blinken, ar avea beneficiul de a izola Iranul și de a reduce ceea ce el numește „eforturile sale malefice de a destabiliza regiunea prin grupuri apropiate de Teheran, precum Hezbollah, Hamas și mișcarea Houthi”. Secretarul de stat american a recunoscut că adoptarea propunerii ar implica alegeri dificile din partea israelienilor, dar a insistat că promisiunea unei păci regionale durabile merită efortul.

"Celălalt drum", a spus Blinken, "este să continuăm să vedem terorismul, nihilismul, distrugerea făcute de Hamas, Houthi, Hezbollah, toate susținute de Iran."

Un oficial superior al Departamentului de Stat al SUA, citat de BBC, a fost chiar mai categoric spunând că, în cele din urmă, Israelul nu are o alegere de făcut. La un moment dat, a spus oficialul, premierul Benjamin Netanyahu și israelienii vor trebui să facă față realității că, dacă nu fac concesii vecinilor lor arabi, vor trebui să se confrunte cu haosul și devastarea pe care le-au creat în Gaza, singuri.

Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene din Cisiordania
Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene din Cisiordania FOTO EPA EFE

Arabii pur și simplu nu vor finanța încă o reconstrucție, iar nimeni - inclusiv americani - nu are interesul de a participa la genul de forță internațională de menținere a păcii, sugerată săptămâna trecută de ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

"Alte țări arabe nu vor contribui la reconstrucția Fâșiei Gaza decât dacă face parte dintr-o soluție politică mai amplă", a spus Kim Ghattas, expertă în Orientul Mijlociu în baza în Liban la Carnegie Endowment for International Peace. "Netanyahu nu pare să fi înțeles asta încă."

Există și alte componente ale planului american, mai arată televiziunea publică din Marea Britanie, inclusiv presiunea asupra Autorității Palestiniene de a adopta reforme politice și judiciare - abordarea corupției, sporirea transparenței și relaxarea restricțiilor media - care ar poziționa-o pentru a guverna un stat palestinian unificat.

Miercuri, convoiul blindat al lui Blinken s-a deplasat de la Tel Aviv la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire privată cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Discuțiile, a spus secretarul de stat american, au condus la o angajare de a aduce schimbări semnificative.

Cu toate acestea, Dov Waxman, profesor de studii israeliene la UCLA, nu este sigur că o astfel de angajare este solidă. "Deoarece Autoritatea Palestiniană este acum percepută în mod larg de palestinieni ca ilegitimă, este foarte dificil pentru oficialii săi, inclusiv Abbas însuși, să susțină democratizarea, deoarece acest lucru ar pune în pericol propria lor guvernare și chiar existența Autorității", a spus el.

Călătoria lui Blinken, bogată în discuții despre un viitor aparent îndepărtat al păcii regionale, a fost săracă în detalii concrete despre cum se poate ajunge la acest punct. Israelul, cel puțin până acum, nu a dat semne că ar reduce campania din Gaza - un prim pas esențial înainte ca orice acord intermediat de americani să poată începe să ia contur.

"Administrația Biden încearcă în mod disperat să aducă un fel de control asupra sprijinului său continuu pentru război și opoziției față de o încetare imediată a focului", a spus Waxman.

Casa Albă, a spus el, vrea să asigure aliații arabi - și criticii interni din Partidul Democrat al lui Biden - că înțeleg nemulțumirile palestinienilor și că nu oferă Israelului undă verde pentru războiul necontrolat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite