Angela Merkel, personalitatea anului 2015, în topul AFP. Vladimir Putin, pe locul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edntele rus Vladimir Putin ;i canmcelarul german Angela Merkel
Pre;edntele rus Vladimir Putin ;i canmcelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a fost desemnată personalitatea cea mai influentă a anului 2015, potrivit clasamentului întocmit de jurnaliştii de la agenţia franceză France Press pentru rolul  central jucat în criza migranţilor şi în negocierile dintre Grecia şi UE. Pe locul doi s-a clasat preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin, care anul trecut a ocupat primul loc,  continuă să imprime tempo-ul său asupra unora dintre problemele internaţionale majore. Ostracizat şi plasate sub sancţiuni de către Occident, din cauza crizei din Ucraina din 2014, el s-a întors în centrul marelui joc diplomatic prin dosarul sirian. Aliatul său, Bashar Assad, a supravieţuit politic şi cu ajutorul sprijinului politic şi militar al Rusiei. Iar cei doi aliaţi au devenit indispensabili în eforturile diplomatice internaţionale care par să se contureze acum pe final de an, scrie AFP.

Locul trei este ocupat de Papa Francisc, pentru rolul său în reconcilierea cubanezo-americană, pentru implicarea în negocierile de pace din  Columbia. Suveranul Pontif argentinian continuă să influenţeze problemele majore ale continentului de unde provine. El a rămas activ pe scena mondială în 2015 prin gesturi spectaculoase, între care şi  o vizită curajoasă în Africa Centrală. În plus, în calitatea sa de şef al Bisericii Catolice, a continuat sarcina  dificilă de deschidere şi de modernizare a Vaticanului.

Cei 1,5 milioane de parizieni care au demonstrat pe străzile din capitala franceză, la 11 ianuarie, la câteva zile după atacurile împotriva redacţiei săptămânalului satiric  Charlie Hebdo şi asupra supermarketului cuşer soldate cu 17 morţi, au primit locul patru în acest clasament făcut de AFP. Parizienii au fost apoi din nou loviţi în 13 noiembrie de un grup apropiat de Statul Islamic care au atacat locuri simbolice pentru stilul de viaţă parizian, precum sala de concerte Bataclan  sau cafenele, ucigând 130 de oameni. 

Abou Bakr al-Baghdadi s-a clasat pe locul cinci, deşi a rămas aproape invizibil şi tăcut pe tot parcursul anului 2015. Dar grupul jihadist al cărui lider este, Statul Islamic, şi-a extins actiunile criminale dincolo de teritoriile vaste pe care le controlează în Siria şi Irak şi este din ce în ce mai prezent în Libia şi a susţinut şi revendicat atacurile din Paris şi împotriva unui avion rusesc în Egipt.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate în ordine de Aung San Suu Kyi, militanta pentru drepturile omului din Myanmar, Donald Trump,  candidat republican pentru investiture la alegerile prezidenţialele din SUA, Alexis Tsipras şi Yannis Varoufakis, premierul şi respectiv fostul ministru de Finanţe al Greciei, Sepp Blatter, fostul preşedinte al FIFA, implicat într-un amplu scandal de corupţie, John Kerry şi Mohammad Javad Zarif, şefii diplomaţiilor din din SUA şi Iran, care au facut eforturi notabile pentru încheierea acordului privind programul nuclear iranian, în vara acestui an.

Ca şi anul trecut, jurnaliştii AFP din întreaga lume, indiferent de limba în care lucrează, naţionalitatea sau specialitatea lor (text, foto, video etc.), s-au pronunţat cu privire la personalităţile din toate domeniile ale anului 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite