Anchetă Mediapart: Campania lui Sarkozy din 2007, sponsorizată de Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul preşedinte-candidat al Franţei, Nicolas Sarkozy, ar fi primit un cadou de 50 de milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru campania prezidenţială din 2007.

Informaţiile, care apar la câteva săptămâni distanţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, au fost publicate de site-ul de investigaţii francez Mediapart. Conform anchetei, termenii pentru acest cadou au fost stabiliţi într-o întâlnire dintre Gaddafi şi Sarkozy, desfăşurată în 2005, cu doi ani înainte ca liderul de dreapta să devină locatar la Palatul Elysée. La acea vreme, Sarkozy era ministru de Interne.

Documentele obţinute, conform cărora întreaga sumă a şi fost plătită, au fost înmânate de site judecătorilor. Nu este însă foarte sigur că va exista vreo anchetă sau că aceasta şi-ar produce rezultatele prea curând. Justiţia franceză încă nu a reuşit de finalizat nici dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Edouard Balladur, din 1995.

Legile franceze privind finanţarea electorală le interzic candidaţilor să primească mai mult de 7.500 de euro de la o singură persoană, dar Mediapart susţine că cei 50 de milioane de la Gaddafi au fost spălaţi prin intermediul unor conturi bancare din Panama şi Elveţia, relatează "The Telegraph".

Contul elveţian a fost deschis pe numele surorii lui Jean-Francois Copé, în prezent ajuns lider al partidului lui Sarkozy (UMP), cu ajutorul sprijinului liderului de la Elysée. Copé este unul printre cei mai activi susţinători ai noii campanii a lui Sarkozy.

Intermediarul întregii afaceri ar fi fost un traficant de arme - Ziad Takieddine - care avea legături strânse cu apropiaţi ai actualului preşedinte francez. Intermediarul ar fi avut şi mai multe întâlniri cu Sail f al Islam, fiul lui Gaddafi, care anul trecut, în cursul revoltei libiene, a declarat public că Libia a finanţat campania de alegere a lui Sarkozy.

În 2007, imediat după câştigarea funcţiei supreme, Nicolas Sarkozy a provocat stupoare după ce l-a invitat pe Muammar Gaddafi la Paris şi chiar i-a permis să-şi instaleze cortul în apropierea Palatului Elysée. Acelaşi Sarkozy a fost primul care a recunoscut legitimitatea opoziţiei libiene şi a pledat pentru o intervenţie militară occidentală în Libia.

Ancheta Mediapart menţionează că la întâlnirea celor doi lideri din 2005 a fost prezent şi Brice Hortefeux, prieten vechi al lui Sarkozy, care a deţinut în actualul mandat funcţia de ministru de Interne, iar acum face parte din echipa electorală a lui Sarkozy. Hortefeux a confirmat că întâlnirea din 2005 a avut loc, dar că "nicio secundă nu s-a pus problema finanţării politice".Sarkozy a negat luni cu înverşunare informaţiile. "Dacă Gaddafi ar fi finanţat campania, atunci nu am fost foarte recunoscător, nu? Gaddafi, care e cunoscut pentru prostiile pe care le spune, a spus şi că au existat cecuri. Ei bine, atunci fiul său ar trebui să vină şi să le arate", a declarat Sarkozy.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite