Ambasadorul Turciei la Bucureşti, declaraţii în exclusivitate pentru „Adevărul“: Fără curajul oamenilor ne-am fi trezit într-o ţară diferită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei la Bucureşti, a oferit declaraţii în exclusivitate pentru „Adevărul“ după tentativa eşuată de lovitură de stat.

„Naţiunea turcă a stat alături de democraţia sa.

Ziua de 15 iulie va fi amintită ca o pată neagră pentru democraţia turcă. O juntă cu legături în structura statală paralelă gulenistă organizată în interiorul armatei a folosit arme grele care au fost cumpărate din banii contribuabililor turci şi a lovit parlamentul din Turcia şi civilii cu rachete. Scenele pe care le-am văzut pe canalele de televiziune au fost şocante şi ireale pentru toţi turcii. Nici măcar nu i-am putut explica fiului meu în vârstă de 14 ani ce se întâmpla şi ce înseamnă o lovitură de stat în Europa secolului XXI. Ce mentalitatea bolnavă poate să aibă cineva care ţinteşte civili nevinovaţi şi Parlamentul, care, în prezent, reprezintă cele patru culori politice principale din Turcia?

Atitudinea fermă a naţiunii turce a prevenit această tentativă de sinucidere a domniei în singura democraţie a lumii musulmane. Dacă n-ar fi fost curajul oamenilor ne-am fi putut trezi într-o Turcie diferită, într-un moment în care stabilitatea este mai multe decât vitală având în vedere multitudinea de ameninţări la care trebuie să facem faţă. Cred că fotografia în care un brav turc stă în faţa unui tanc la intrarea în aeroportul Ataturk va fi un simbol luminos al democraţiei.

Mulţumirile ar trebui să meargă şi către unitatea arătată de partidele politice, inclusiv către cele trei partide de opoziţie, CHP, MHP şi HDP, care au înfruntat acest atac brutal la adresa democraţiei şi civilizaţiei. Salut, de asemenea, mass-media libere care au rezistat cu curaj împotriva tentativei de lovitură de stat.

În drumul către democraţie şi pluripartidism de şapte decenii, Turcia a trecut prin trei lovituri de stat militare majore. Fiecare dintre ele a provocat lovituri grele democraţiei şi bunăstării oamenilor. Dar acum suntem maturi. E suficient. Scenele cu milioane de bărbaţi şi femei din toate păturile sociale,indiferent de etnie şi ideologie, care stăteau în faţa tancurilor şi a complotiştilor sunt exemple clare ale maturităţii. Nu vom mai lăsa niciodată o putere nealeasă să ne conducă şi să ne spună ce să facem. Asta este ce au spus turcii în ultimele 24 de ore.

Suntem recunoscători pentru mesajele de sprijin care vin din partea Preşedintelui României şi din partea Primului Ministru, dar şi din partea tuturor prietenilor noştri români. Sunt momente istorice şi este important să rămânem de partea corectă a istoriei. Vă mulţumesc că aţi stat alături de democraţia turcă.

O. Koray Ertaş,

Ambasadortul Turciei la Bucureşti“

Vineri seară, autorităţile turce au anunţat că un puci este în curs în ţară. Militarii rebeli au anunţat că au preluat controlul, dar au fost respinşi, după câteva ore. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a îndemnat populaţia să iasă pe străzi, pentru a apăra Guvernul.

Cel puţin 161 de oameni au fost ucişi, iar alţi 1.500 au fost arestaţi în ciocnirile din noaptea de vineri spre sâmbătă. Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Okin Ozturk, relatează agenţia DHA, în timp ce primarul Istanbulului l-a acuzat pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen că a fost implicat în planificarea puciului, dar şi în doborârea avionului rusesc de luptă care zbura în apropiere de graniţa cu Siria în toamna trecută, arată News.ro.

Anterior, primarul Istanbulului, Irbahim Meli Gokcek, a declarat că în tentativa de lovitură de stat a fost implicat clericul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat şi de implicare în doborârea unui avion rus la graniţa cu Siria, în toamnă. Potrivit oficialului, pilotul care a tras în avionul rus făcea parte din organizaţia lui Gulen şi a urmărit să distrugă relaţiile dintre Ankara şi Moscova. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite