Ambasada Spaniei din Caracas oferă refugiu opozantului Leopoldo Lopez pe numele căruia justiţia a eliberat un mandat de arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Guvernul spaniol a confirmat miercuri că liderul opoziţiei din Venezuela, Leopoldo López, soţia sa Lilian Tintori şi fiica lor sunt în prezent în ambasada spaniolă din Caracas, relatează El Pais.  Ministerul de Externe spaniol a mai afirmat joi că nu intenţionează să îl predea pe liderul opoziţiei pentru care Curtea Supremă din Venezuela a eliberat un mandat de arestare.

Prezenţa lui López în ambasada spaniolă reprezintă o problemă diplomatică pentru Spania, care, în ciuda recunoaşterii lui Guaidó ca preşedinte interimar, nu doreşte întreruperea legăturilor cu guvernul Maduro, mai comentează presa spaniolă. 

Ministrul de externe din Chile declarase miercuri că Lopez şi familia sa au fost "oaspeţi"  ai reprezentanţei diplomatice chiliene la Caracas, urmând ca aceştia să fie primiţi de Ambasada Spaniei. 

Executivul de la Madrid îşi mai exprimă, într-un comunicat, încrederea că "autorităţile venezuelene vor respecta inviolabilitatea reşedinţei ambasadorului spaniol".

López este unul dintre liderii opoziţiei faţă de guvernul lui Nicolás Maduro. El a fost arestat în iulie 2017 pentru instigare la violenţă în timpul protestelor din 2014 şi a fost eliberat marţi de un grup de militari care îl susţin pe Juan Guaidó, opozantul care a fost recunoscut ca preşedinte interimar al ţării de mai mult de 50 de state, inclusiv Spania. 

López a explicat că membrii militari care asigurau arestul său la domiciliu au decis să-l sprijine pe Guaidó, comentatori identificând în acest context ruptura şi tentativa de revoltă  din sânul armatei în ceea ce priveşte susţinerea pentru Maduro. 

"Da, suntem în plină luptă! Moralul trebuie să fie ridicat la maximum pentru dezarmarea tuturor trădătorilor, a tuturor puciştilor", a afirmat Maduro, lansând ofensiva împotriva celor „responsabili” de tentativa eşuată de rebeliune militară, mânată de Juan Guaido marţi dimineaţă, citează Agerpres.

López s-a născut la Caracas pe data de 29 aprilie 1971, şi-a încheiat studiile la Universitatea Harvard, iar în anul 2000, a co-fondat partidul politic „Primero Justicia”, împreună cu Henrique Capriles Radonski, Carlos Ocariz şi alţi lideri tineri. Partidul a devenit una dintre principalele forţe de opoziţie împotriva guvernului preşedintelui de atunci, Hugo Chávez. În acelaşi an, López a fost ales primar al oraşului Chacao,  una dintre fortăreţele de opoziţie din ţară. 

Lopez a supravieţuit mai multor încercări de asasinat, inclusiv cea din 2006 când  unul dintre bodyguarzii săi a fost ucis. Acesta a fost împuşcat în timp ce se afla pe bancheta maşinii  ocupate în mod obişnuit de Lopez.

Deşi López provine dintr-o familie conservatoare şi bogată, noul său partid fondat în 2009, „Voluntad Popular”, doreşte să ofere o alternativă social-democrată în detrimentul chavismului.

Liderul opoziţiei a fost arestat în februarie 2014 şi condamnat în 2015 la 14 ani de închisoare pentru incitare la violenţa şi distrugerea bunurilor publice. El a fost plasat în închisoarea de maximă siguranţă  „Ramo Verde”, iar ulterior în arestul la domiciliu.

Spania a acordat părinţilor lui López cetăţenie spaniolă. Mai mult, Partidul Popular Conservator (PP) din Spania îl prezintă pe  tatăl lui López, drept candidat la alegerile europene din 26 mai, mai informează El Pais. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite