Alianţă făcută pe genunchi: Pakistanul se declară surprins de includerea sa în alianţa anti-ISIS a Arabiei Saudite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabia Saudită a anunţat constituirea unei alianţe militare antiteroriste formată din 34 de state islamice
Arabia Saudită a anunţat constituirea unei alianţe militare antiteroriste formată din 34 de state islamice

Ministrul de Externe al Pakistanului, Aizaz Chaudhry, spune că a fost surprins afle din ştiri că ţara sa a fost inclusă de Arabia Saudită în alianţa militară de 34 de state care vor să lupte cu terorismul.

Oficialul pakistanez le-a declarat jurnaliştilor că i-a cerut ambasadorului său în capitala saudită Riad să obţină clarificări în legătură cu acesată alianţă, relatează dawn.com.

Un alt oficial de nivel înalt din Pakistan a confirmat că ţara nu a fost consultată înainte de a fi inclusă în alianţă.

Arabia Saudită a surprins întreaga lume ieri, anunţând o alianţă militară de 34 de state musulmane care vor desfăşura operaţiuni militare împotriva terorismului în Irak, Siria, Libia, Egipt şi Afganistan. Cartierul general al acestei alianţe ar urma să fie în Riad.

Nu este pentru prima dată când Arabia Saudită anunţă implicarea Pakistanul într-o alianţă militară fără ştirea sau acordul ţării. Saudiţii au anunţat, anul acesta, că Pakistanul face parte din coaliţia care desfăşoară operaţiuni militare în Yemen şi steagul pakistanez a fost afişat la centrul de presă al acestei coaliţii.

Ulterior, Pakistanul a refuzat să se implice în războiul din Yemen.

Politica guvernului pakistanez este de a nu trimite trupe în afara graniţelor ţării, cu excepţia misiunilor ONU de menţinere a păcii.

În trecut, Pakistanul a refuzat de două ori apelul Statelur Unite de a se alătura unei coaliţii împotriva Statului Islamic, folosind acest pretext.

„Nu dorim nicio implicare în afara regiunii noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Pakistanului, Asim Bajwa, luna trecută, drept răspuns la o întrebare privind solicitările SUA.

Arabia Saudită a anunţat, marţi, formarea unei coaliţii antiteroriste de 34 de state islamiste. 

Lista de 34 de ţări include state arabe ca Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, state islamice ca Turcia, Malaezia, state din Golf şi state africane. Iranul, stat şiit şi rival tradiţional al Arabiei Saudite, nu se găseşte pe lista celor 34 de ţări.

Întrebat dacă alianţa se va concentra doar pe Statul Islamic, ministrul Apărării saudit, Mohammed bin Salman, a spus că coaliţia va lupta cu „orice organizaţie teroristă care apare în faţa noastră”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite