Bashar al-Assad vizitează Alepul pentru prima oară de la izbucnirea Războiului din Siria, în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a efectuat vineri - pentru prima oară de la începutul Războiului din Siria, în 2011 - o vizită în provincia Alep (nord), la una dintre principalele centrale termice din ţară şi la o staţie de pomparea apei, anunţă preşedinţia siriană, relatează AFP.

Bashar al-Assad a vizitat Centrala electrică din Alep, în estul provinciei cu acelaşi nume, unde a asistat la „lansarea lucrărilor” de reparare într-o parte a instalaţiei, anunţă într-o postare pe Telegram preşedinţia siriană.

„Provincia Alep a suferit din cauza terorismului şi sabotajului mai mult decât celelalte guvernorate şi, prin urmare, locuitorii Alepului au dreptul să fie cel mai mare benefciar al reparării staţiei”, a declarat al-Assad, porivit preşedinţiei.

Repornirea centralei, una dintre cele mai importante din ţară, urmează să contribuie la alimentarea cu electricitate a Alepului şi perfieriei oraşului.

Bashar al-Assad a supervizat, de asemenea, redeschierea unei staţii de pomparea apei, complet distrusă în 2012, în război, anunţă pe Telegram preşedinţia.

Aceasta este primă viztă a lui Bashar al-Assad în provincia Alep de la izbucnirea războiului sângeros care s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morţi din 2011, a devastat infrastructurile ţării şi a deplasat milioane de oameni.

Regiunea Alep a fost teatrul unor bătălii feroce între forţe guvernamentale şi grupări rebele şi Statul Islamic (SI), începând din 2012 şi până la recucerirea acesteia de către regim, în 2016.

Bătălia cuceririi oraşului Alep, anterior capitala economică a Sirei, este considerată cea mai importantă victorie a forţelor guvernamentale şi cea mai mare înfrângere a facţiunilor din opoziţie, care deţineau controlul în cartierele din estul oraşului.

Regimul nu a recucerit, însă, întreaga provincie.

O fâşie la frontiera cu Turcia se află sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), de o parte, şi al unor facţuni siriene susţinute de Ankara, de cealaltă parte.

Potrivit preşedinţiei, reabilitarea centralei termice, anunţată în februarie 2021, cu susţinerea Iranului, un aliat al regimului al-Assad, urmează să permită generarea a 200 de megawaţi în vederea unei alimentări cu electricitate a provinciei Alep.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite