Al-Sisi a câştigat alegerile prezidenţiale din Egipt după ce a obţinut aproape 97% din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mareşalul Abdel-Fattah al-Sisi a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale desfăşurate săptămâna trecută în Egipt, el obţinând conform rezultatelor finale 96,91% din voturi, informează BBC.

Abdel Fattah al-Sisi a fost cel care a decis ca armata să iasă în stradă în vara anului trecut şi să contribuie la răsturnarea lui Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic al Egiptului şi cel care-l pusese în fruntea forţelor armate egiptene. Mohamed Morsi l-a ridicat la rang de general pe al-Sisi. În ianuarie 2014, al-Sisi s-a ridicat singur la rang de mareşal. 

Contracandidatul său, Hamdin Sabahi, a fost votat de numai 3,09% dintre cei prezenţi la urne, potrivit autorităţii electorale din Egipt, citată de presa internaţională.

Înainte de alegeri, al-Sisi anunţa că se aşteaptă la o prezenţă de aproximativ 75% la vot, însă datele finale au confirmat participarea a 44,75% din cei cu drept de vot. Din cauza absenteismului, autorităţile egiptene au luat decizia neobişnuită de a prelungi scrutinul cu încă o zi, egiptenii fiind chemaţi şi miercuri la vot, pentru a treia zi consecutiv. 

Mareşalul al-Sisi a scos în ilegalitate Frăţia Musulmană, iar tribunalele au recomandat pedeapsa cu moartea pentru nu mai puţin de 1.212 dintre membrii organizaţiei. Decizia a fost confirmată până acum doar pentru 37 dintre ei, în timp ce 502 au beneficiat de strămutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viaţă. Restul de 683 aşteaptă încă decizia finală. 

Noul preşedinte al Egiptului s-a născut în Cairo, în noiembrie 1954, şi a absolvit Academia Militară egipteană în 1977, cu o licenţă în ştiinţe militare. A absolvit de asemenea UK Joint Services Command and Staff College în 1992,  având şi o diplomă de masterat la US Army War College în Pennsylvania. Generalului îi lipseşte experienţa de pe câmpul de luptă, iar în timpul lui Mubarak el a avut funcţia de ataşat militar în Arabia Saudită. După ce consiliul militar a preluat puterea în februarie 2011, al-Sisi a fost numit şef al serviciilor secrete ale Egiptului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite