Al-Qaeda vrea să profite de înfrângerile suferite de Statul Islamic. Ayman al-Zawahiri i-a îndemnat pe sunniţii din Irak să se pregătească de gherilă

0
0
Un membru al forţelor irakiene la Qayyarah
FOTO AFP
Un membru al forţelor irakiene la Qayyarah FOTO AFP

Liderul reţelei teroriste Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a făcut apel către sunniţii irakieni să se pregătească de o „perioadă lungă de gherilă“, în contextul în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) pierde teren în împrejurimile oraşului Mosul, în nordul Irakului, transmite Reuters.

„Sunniţii din Irak nu trebuie să capituleze odată cu intrarea oraşelor lor în mâinile armatei şiite safevide“, spune al-Zawahiri într-o înregistrare video difuzată joi de susţinătorii săi, recurgând la un termen peiorativ pentru a desemna Iranul.

„Dimpotrivă, ei trebuie să se reorganizeze în vederea unei perioade lungi de gherilă care să pună capăt ocupaţiei regiunilor lor de către cruciaţi şi safevizi“, face apel el.

Aflată în plină ofensivă împotriva jihadiştilor din cadrul SI, armata irakiană este susţinută atât de coaliţia internaţională anti-SI, cât şi de Iran.

Totodată, al-Zawahiri le-a cerut mujahedinilor din Siria să-şi ajute fraţii din Irak. Liderul Al-Qaeda nu a precizat gruparea căreia i-a adresat acest mesaj. Frontul Al-Nusra, până acum aripa Al-Qaida în Siria, şi-a întrerupt legăturile cu reţeaua teroristă şi şi-a schimbat numele în Jabhat Fateh al-Sham.

De asemenea, Statul Islamic s-a îndepărtat de Al-Qaeda în 2014 şi Abu Bakr al-Baghdadi nu-l recunoaşte pe Ayman al-Zawahiri drept succesor al lui Osama bin Laden, ucis în urma unui raid american în 2011. Zawahiri îi reproşează, la rândul său, liderului jihadist interpretarea strictă a islamului şi „vărsarea de sânge“ la care se dedă.

Înregistrarea video cu liderul Al-Qaeda a fost difuzată în timp ce premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat eliberarea regiunii petroliere Qayyarah din mâinile Statului Islamic.

„Eliberarea Qayyarah este un progres important către (…) recucerirea provinciei Mosul“, a subliniat Cabinetul premierului irakian pe Twitter.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri