Ajutorul nebănuit al cuceritorului Ginghis Han, fără de care istoria ar fi arătat altfel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea Imperiului Mongol în zorii secolului al 13-lea, dirijată de Ginghis Han – unul dintre cei mai mari cuceritori ai lumii, a fost influenţată de condiţiile meteorologice foarte bune, spun cercetătorii. Aceştia sunt de părere că vremea bună a jucat un rol important în evoluţia liderului Ginghis Han, fără de care prezentul ar fi arătat altfel.

Cercetătorii americani care au studiat inelele concentrice ale copacilor antici din centrul Mongoliei, care au mai mult de 1.100 de ani, au descoperit că ascensiunea imperiului lui Ginghis Han coincide cu una dintre perioadele de timp cele mai blânde şi mai umede din ultimul mileniu, relatează BBC pe pagina sa online.

De exemplu, firele de iarbă creşteau mai repede în perioada respectivă, fiind hrană îmbelşugată pentru cai, ceea ce ar fi uşurat misiunile de cucerire ale lui Ginghis Han. Acest războinic a reuşit să unească triburile mongole pentru a invada şi a cucerii teritorii extinse. Imperiul clădit de Ginghis Han ocupa Coreea din prezent, China, Rusia, estul Europei, India şi sud-estul Asiei.

Studiile cercetătorilor au mai scos la iveală faptul că anii dinainte de apariţia Imperiului Mongol au fost marcaţi de o secetă îndelungată, care a durat din 1180 până în 1190, se arată în lucrarea întocmită de cercetătorii Academiei Naţionale de Ştiinţă din Statele Unite ale Americii.

Imperiul lui Ginghis Han s-a extins între anii 1211 şi 1225 exact aceeaşi perioadă în care Mongolia a fost străbătută de precipitaţii neobişnuit de dese şi temperaturi blânde. „Tranziţia de la ariditate extremă la umiditate extremă în acelaşi moment (al ascensiunii Imperiului Mongol), sugerează că vremea a jucat un rol desfăşurarea evenimentelor produse de om”, a declarat Amy Hessl, co-autor al studiului şi cercetător în cadrul Universităţii West Virginia, pentru agenţia AFP.

„Nu a fost singurul lucru, dar trebuie să fi contribuit la a crea condiţiile ideale pentru a ajuta un lider carismatic să învingă haosul, să creeze o armată şi să adune putere”, a mai spus experta americană.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite