Acuzațiile de genocid aduse Israelului: care este poziția restului lumii

0
Publicat:

Africa de Sud a declarat că peste 50 de țări și-au exprimat sprijinul pentru cazul său în fața instanței supreme a Națiunilor Unite, în care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor în războiul din Gaza, scrie Associated Press.

Curtea Internațională de Justiție.  Audieri privind acuzele de genocid al Israelului Foto EPA EFE
Curtea Internațională de Justiție. Audieri privind acuzele de genocid al Israelului Foto EPA EFE

Alte țări, inclusiv Statele Unite, au respins cu fermitate acuzația Africii de Sud potrivit căreia Israelul încalcă Convenția ONU privind prevenirea și pedepsirea genocidului. Mulți alții au rămas tăcuți.

Reacția lumii la procesul istoric care a început cu audieri joi și vineri la Curtea Internațională de Justiție de la Haga arată o divizare globală previzibilă atunci când vine vorba de problema inextricabilă, veche de 75 de ani, a Israelului și a palestinienilor. Duminică, 14 ianuarie, se împlinesc 100 de zile de la startul celui mai sângeros conflict dintre cele două părți.

Majoritatea țărilor care susțin cazul Africii de Sud sunt din lumea arabă și din Africa. În Europa, doar Turcia, o națiune musulmană, și-a declarat public sprijinul.

Nicio țară occidentală nu și-a declarat sprijinul pentru acuzațiile Africii de Sud împotriva Israelului. Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, le-a respins ca fiind nefondate, Marea Britanie le-a numit nejustificate, iar Germania a declarat că le „respinge în mod explicit“.

China și Rusia au spus puține lucruri despre unul dintre cele mai importante cazuri care au ajuns în fața unei curți internaționale. De asemenea, Uniunea Europeană nu a făcut niciun comentariu.

SUA: Acuzații nefondate

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, în cadrul unei vizite în Israel, cu o zi înainte de începerea procedurilor judiciare, că acuzațiile Africii de Sud sunt "lipsite de temei" și că acest caz "distrage atenția lumii" de la eforturile de a găsi o soluție durabilă la conflict. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că genocidul "nu este un cuvânt care ar trebui să fie aruncat cu ușurință și cu siguranță nu credem că se aplică în acest caz".

"Nu suntem de acord cu ceea ce fac sud-africanii", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron în legătură cu acest caz.

Israelul respinge cu înverșunare acuzațiile de genocid și spune că își apără poporul. Acesta afirmă că ofensiva are ca scop eradicarea liderilor Hamas, grup militant care conduce teritoriul din Gaza și care a provocat conflictul prin lansarea unor atacuri surpriză asupra sudului Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, în principal civili, și luând aproximativ 250 de ostatici.

Blinken a declarat că un caz de genocid împotriva Israelului este "deosebit de revoltător", având în vedere că Hamas și alte grupuri "continuă să ceară în mod deschis anihilarea Israelului și uciderea în masă a evreilor".

SUA, Marea Britanie, UE și alte state membre clasifică Hamas drept organizație teroristă.

Răspunsul militar al Israelului în Gaza ar fi ucis peste 23.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Bilanțul nu face distincție între combatanți și civili. Potrivit sursei citate, mai mult de două treimi dintre morți sunt femei și copii. O mare parte din nordul Gaza a devenit un peisaj selenar nelocuibil, cu cartiere întregi șterse de pe fața pământului de atacurile aeriene israeliene și de tirurile tancurilor.

Africa de Sud a condamnat, de asemenea, atacul Hamas din 7 octombrie, dar susține că acesta nu a justificat răspunsul Israelului.

Sprijinul german pentru Israel

Anunțul Germaniei privind sprijinul pentru Israel, făcut vineri, în ziua în care s-au încheiat audierile, are o semnificație simbolică, având în vedere istoria sa legată de Holocaust, când naziștii au ucis 6 milioane de evrei în Europa. Israelul a fost creat după cel de-al Doilea Război Mondial ca un refugiu pentru evrei în umbra acelor atrocități.

"Israelul s-a apărat singur", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Declarația sa a invocat, de asemenea, Holocaustul, care a impulsionat în mare parte crearea Convenției ONU privind genocidul în 1948.

"Având în vedere istoria Germaniei... guvernul federal se consideră deosebit de angajat în Convenția împotriva genocidului", a spus el. El a calificat acuzațiile împotriva Israelului drept "complet nefondate".

Germania a declarat că intenționează să intervină în acest caz în numele Israelului.

UE a declarat doar că țările au dreptul de a sesiza Curtea ONU.

Majoritatea statelor sale membre s-au abținut de la luarea unei poziții.

Turcia, care este în curs de aderare la UE, a fost o voce solitară în regiune. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa a furnizat documente care au fost folosite împotriva Israelului în acest caz.

"Cu aceste documente, Israelul va fi condamnat", a declarat el.

Condamnarea arabă

Organizația pentru Cooperare Islamică a fost unul dintre primele blocuri care a susținut public cazul, atunci când Africa de Sud l-a depus la sfârșitul lunii trecute. Aceasta a declarat că există un "genocid în masă săvârșit de forțele de apărare israeliene" și a acuzat Israelul de "țintirea fără discriminare" a populației civile din Gaza.

OCI este un bloc de 57 de țări din care fac parte Iran, Irak, Arabia Saudită, Qatar și Egipt. Sediul său se află în Arabia Saudită. Liga Arabă, cu sediul la Cairo, ale cărei 22 de țări membre fac aproape toate parte din OCI, a sprijinit, de asemenea, cazul Africii de Sud.

Africa de Sud a atras un anumit sprijin din afara lumii arabe. Namibia și Pakistanul au fost de acord cu cazul în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU din această săptămână. Malaysia și-a exprimat, de asemenea, sprijinul.

„Nicio ființă umană iubitoare de pace nu poate ignora măcelul comis împotriva palestinienilor din Gaza", a declarat președintele namibian Hage Geingob, citat de ziarul The Namibian din sudul Africii.

Ministerul de Externe din Malaysia a cerut "responsabilitate legală pentru atrocitățile comise de Israel în Gaza".

China și Rusia: tăcere

China, Rusia - care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de genocid la Curtea Mondială - și India, o putere emergentă, au păstrat în mare parte tăcerea, aparent conștiente de faptul că luarea unei poziții într-un caz atât de incendiar are puține avantaje și ar putea perturba ireversibil relațiile lor în regiune.

Politica externă a Indiei a susținut istoric cauza palestiniană, dar premierul Narendra Modi a fost unul dintre primii lideri mondiali care și-a exprimat solidaritatea cu Israelul și a calificat atacul Hamas drept terorism.

Undeva la mijloc

O mână de țări sud-americane au luat cuvântul, inclusiv cea mai mare economie a continentului, Brazilia, al cărei minister de externe a declarat că președintele Luiz Inácio Lula da Silva a susținut cazul Africii de Sud. Cu toate acestea, comentariile ministerului nu au acuzat în mod direct Israelul de genocid, ci s-au concentrat pe necesitatea unei încetări a focului în Gaza.

Cazul Africii de Sud împotriva Israelului are două aspecte: dorește ca instanța să declare că Israelul comite genocid și să emită o hotărâre provizorie prin care să dispună încetarea campaniei militare din Gaza. Instanța a declarat că va decide în curând cu privire la o hotărâre provizorie, dar, având în vedere gravitatea cazului, ar putea dura ani de zile până la un verdict final privind acuzația de genocid.

Brazilia a declarat că speră ca acest caz să determine Israelul să "înceteze imediat toate actele și măsurile care ar putea constitui genocid".

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că acest caz de genocid este "departe de a fi clar", dar că speră că instanța va ordona încetarea focului în Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nimeni - inclusiv curtea mondială - nu va opri războiul Israelului împotriva Hamas.

Rusia nu s-a supus curții atunci când aceasta i-a spus să oprească invazia sa în Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite