Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin pentru primele discuţii de pace, la Minsk. Cum a răspuns Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Volodimir Zelenski FOTO AFP

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la omologul său rus Vladimir Putin, luni, pentru organizarea primelor discuţii între cei doi, care să fie intermediate de liderii occidentali, potrivit AFP.

„Acum vreau să mă adresez preşedintelui rus Vladimir Putin. Trebuie să discutăm? Trebuie. Haideţi să o facem“, i-a spus Zelenski lui Putin, prin intermediul unui video postat pe canalul său de YouTube.

Fostul actor de comedie care a câştigat alegerile prezidenţiale ucrainene din aprilie cu o diferenţă uriaşă faţă de contracandidatul său, a cerut o întâlnire cu liderul Putin, în care să fie implicaţi şi preşedintele american Donald Trump şi alţi lideri occidentali.

El a propus ca subiectele de discuţie să includă Crimeea şi conflictul din estul Ucrainei, unde forţele ucrainene se luptă cu separatiştii susţinuţi de ruşi. 

Zelenski a spus în timpul învestirii sale din mai că sfârşitul războiului din est şi întoarcerea teritoriului anexat înapoi la Ucraina sunt priorităţile mandatului său.

Până acum, Zelenski nu a avut nicio întrevedere cu liderul rus şi Putin a spus că talentul actoricesc al lui Zelenski nu poate înlocui experienţa politică.

„Haideţi să discutăm despre Crimeea şi cui aparţine şi cine nu este în regiunea Donbass“, a precizat Zelenski, referindu-se la zona de conflict din estul Ucrainei. 

În comentarii adresate lui Putin, Zelenski a sugerat ca la discuţii să participe şi SUA şi Marea Britanie, care sunt susţinători ai Kievului.

„Sugerez următorii aprticipanţi la discuţii: eu, dumneavoastră, preşedintele SUA Donald Trump, premierul britanic Theresa May, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron“, a spus Zelenski. May nu va mai fi premier începând cu sfârţitul acestei luni.

Moscova a transmis că nu are un răspuns imediat referitor la posibilitatea unor astfel de discuţii, menţionând că propunerea lui Zelenski „are un format absolut nou“. „Mai întâi trebuie să înţelegem dacă o astfel de întâlnire are perspective“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni.

„Aceasta este o iniţiativă nouă. Bineînţeles că va fi luată în considerare, însă acum nu pot exprima niciun răspuns“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite