Zelenski, vizite la Paris, Berlin și München: un nou acord de securitate pentru Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor semna vineri, la Palatul Elysée, un acord de securitate între ţările lor.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

„Acest acord urmează angajamentelor care au fost luate în format G7 pe marginea summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023”, a reamintit Palatul Elysée, potrivit AFP și Agerpres.

Statele membre NATO nu au fixat atunci un calendar pentru aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, spre marea nemulţumire a conducerii de la Kiev, dar statele din G7 s-au angajat să-i asigure o susţinere militară „pe termen lung” pentru a o ajuta să combată invazia rusă, dar şi să descurajeze regimul de la Moscova să atace pe viitor statul vecin.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord cu prilejul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, la 12 ianuarie. Statele membre UE nu au reuşit până acum să facă acest pas, notează AFP.

Preşedinţia Ucrainei a anunţat joi că Zelenski se va deplasa vineri atât la Paris, cât şi la Berlin.

Macron se pregătește de o vizită la Kiev

Ucraina îşi continuă negocierile de securitate cu o serie de alte state, de la Italia la Statele Unite. Alte ţări s-au alăturat de asemenea iniţiativei G7, de la Polonia la țările scandinave.

„În contextul în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va intra îl al treilea an” pe 24 februarie, Franţa îşi reafirmă astfel „determinarea să continue să susţină, durabil şi cu toţi partenerii săi, Ucraina şi poporul ucrainean”, subliniază Palatul Elysée într-un comunicat.

Aceste angajamente de securitate se pot referi la furnizarea de echipamente militare moderne, interoperabile cu cele ale NATO, la formarea de soldaţi ucraineni sau la întărirea industriei de apărare ucrainene, precizează AFP.

Toate aceste mijloace de susţinere nu sunt văzute cu ochi buni de Kremlin, care susține astfel de garanţii „aduc atingere securităţii Rusiei”.

Situaţia este în prezent dificilă pe câmpul de luptă pentru ucraineni, care duc lipsă de oameni şi de armament, în timp ce un nou ajutor american este blocat în Camera Reprezentanților din SUA.

Vizita de vineri va fi a treia a preşedintelui ucrainean la Paris de la începutul războiului, după cele din februarie şi mai 2023.

Cei doi lideri vor avea „ocazia de a discuta despre situaţia de pe front, despre nevoile Ucrainei pe plan militar, economic şi umanitar, precum şi despre negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, care se bucură de toată susţinerea Franţei”, a afirmat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron a afirmat la rândul său la jumătatea lunii ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, că va efectua o vizită la Kiev în februarie.

Întrevedere cu Kamala Harris la München

În afară de Paris și Berlin, Volodimir Zelenski se va deplasa la München pentru a participa la tradiționala conferință de securitate organizată anual în februarie în acest oraș din sudul Germaniei.

Este vorba de prima participare a președintelui ucrainean al Conferința de Securitate de la München de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Cu acest prilej, Volodimir Zelenski va discuta în special cu vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris.

Participarea în persoană a lui Zelenski la evenimentul de la München, considerat a fi cea mai importantă reuniune internaţională a politicienilor şi experţilor în securitate, era aşteptată de ceva timp, dar nu fusese confirmată oficial până azi, scrie DPA, potrivit Agerpres.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Zelenski în Germania de la începerea invaziei ruse. În mai anul trecut, șeful statului ucrainean a vizitat capitala Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, şi oraşul Aachen (vest), unde a primit Premiul Charlemagne.

Aproximativ 50 de lideri din întreaga lume sunt aşteptaţi să ia parte la Conferinţa de Securitate de la München, printre care preşedintele israelian Isaac Herzog, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful diplomaţiei chineze Wang Yi. Rusia și Iranul nu au fost invitate la reuniunea din acest an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite