Zelenski speră la „cel mai bun rezultat posibil“ la Summitul NATO de la Vilnius

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski speră la "cel mai bun rezultat posibil" la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, în timpul căruia Kievul ar dori să-şi vadă aspiraţiile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică devenind realitate, informează AFP.

V. Zelenski FOTO: Profimedia
V. Zelenski FOTO: Profimedia

Summitul va avea loc la puţin peste o lună de la începerea unei contraofensive a forţelor ucrainene pe front, care până acum au obţinut doar câştiguri modeste împotriva puternicelor linii defensive ruseşti, din cauza lipsei de aviaţie şi de muniţie de artilerie.

După ce l-a primit pe preşedintele polonez Andrzej Duda la Luţk, în vestul Ucrainei, Zelenski a declarat că cei doi lideri au convenit să "lucreze împreună pentru a obţine cel mai bun rezultat posibil" pentru Kiev la summitul din 11-12 iulie din Lituania, scrie Agerpres.

"Suntem mai puternici împreună", a declarat preşedintele polonez, unul dintre principalii susţinători ai Kievului în NATO.

Ucraina trebuie să primească "garanţii de securitate" din partea Occidentului la Summitul de la Vilnius, în lipsa unei aderări accelerate aşa cum a sperat. Atât Zelenski, cât şi şeful NATO, Jens Stoltenberg, au recunoscut că această perspectivă este puţin probabilă până nu se va încheia războiul cu Rusia.

Preşedintele american Joe Biden, care a zburat duminică spre Regatul Unit înainte de summit, a fost ferm în această problemă.

"Nu cred că este pregătită să facă parte din NATO", a spus el într-un interviu acordat CNN despre Ucraina, subliniind, de asemenea, că nu există unanimitate între aliaţi cu privire la perspectivele de a permite intrarea Kievului în Alianţă "în mijlocul unui război".

"Am fi în război cu Rusia, dacă ar fi aşa", a avertizat el

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite