Zelenski nu a confirmat pierderea orașului Bahmut, a clarificat purtătorul său de cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a clarificat răspunsul acestuia când a fost întrebat la summitul G7 din Japonia dacă trupele ruse controlează în întregime orașul Bahmut, relatează CNN.

Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă în Japonia pentru summitul G7 FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă în Japonia pentru summitul G7 FOTO EPA-EFE

„Cred că nu”, a declarat Zelenski reporterilor, când a fost întrebat atât dacă crede că orașul se află încă sub controlul Kievului, cât și despre afirmațiile potrivit cărora Rusia a cucerit orașul.

Biroul său a precizat ulterior pentru CNN că președintele s-a referit la afirmațiile Rusiei că ar fi cucerit orașul.

"Președintele a negat că Bahmut a fost preluat" de trupele ruse, a clarificat purtătorul său de cuvânt Sergii Nikiforov.

„Nu mai există nimic. Au distrus totul. Nu mai există clădiri. Este păcat, este o tragedie, dar  astăzi Bahmut este doar în inimile noastre", a comentat Zelenski, vorbind alături de președintele american Joe Biden la Hiroshima, înaintea unei întâlniri față în față.

Zelenski le-a mulțumit "apărătorilor" ucraineni ai orașului Bahmut, spunând că "îi apreciem pentru marea lor muncă".

Anunțul Ministerului rus al Apărării precum că trupele ruse împreună cu efectivele Wagner au cucerit orașul în întregime a venit la aproximativ opt ore după o înregistrare video a șefului companiei militare private, Evgheni Prigojin, că Bahmut se află sub controlul său, după ce luptătorii săi au cucerit și ultimele blocuri. Autoritățile ucrainene au negat la acel moment susținând că luptele pentru Bahmut continuă.

Bătălia de opt luni pentru acest oraș din estul Ucrainei este cea mai lungă și probabil cea mai sângeroasă din conflictul din Ucraina.

Putin a transmis felicitări pentru „eliberarea” orașului

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat forța de mercenari Wagner și armata rusă pentru ceea ce a numit "eliberarea" orașului Bahmut din estul Ucrainei pe care îl menționează cu denumirea sovietică.

Într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a anunțat că bătălia s-a încheiat cu o victorie rusă:

„Șeful statului a felicitat grupurile de asalt ale lui Wagner, precum și pe toți membrii unităților Forțelor Armate Ruse care le-au oferit sprijinul necesar și acoperire pe flancuri, pentru încheierea operațiunii de eliberare a orașului Artyomovsk (Bakhmut)”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite