Zelenski: Începe o săptămână istorică. O decizie pozitivă este în interesul întregii Europe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său către naţiune, că pentru Ucraina urmează o săptămână istorică, în care aşteaptă răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina. Deja am primit o decizie pozitivă de la Comisia Europeană şi la finalul noii săptămâni vom primi răspuns de la Consiliul European. (..) Sunt convins că doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe.

Voi susţine discursurile mele în această săptămână, inclusiv către europeni. Voi profita de orice oportunitate ca să susţin perspectiva europeană pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi, şi să strâng susţinători pentru noi”, a spus Zelenski.

El a menţionat că se aşteaptă la o ostilitate mai mare din partea Rusiei în aceste zile. „Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”.

Zelenski a vorbit şi despre luptele din ţară. „Ocupanţii strâng forţe în direcţia Harkovului, în regiunea Zaporojie. Au lovit din nou infrastructura de combustibil, vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles, vom reacţiona. Luptele continuă în Donbas. Armata rusă foloseşte cele mai multe forţe ofensive acolo. Însă Severodoneţk, Lisichansk, Avdiivka, Krasnohorivka şi alte locuri rezistă. Aşa sunt oamenii noştri. Şi le sunt recunoscător tuturor celor a căror putere de astăzi înseamnă victoria noastră mâine”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite