Zelenski îl revocă pe ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, după ce diplomatul l-a criticat

0
Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a revocat vineri pe ambasadorul său în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, personaj cheie în relaţiile în relaţiile dintre Kiev şi Londra, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Vadim Pristaiko. FOTO EPA EFE
Vadim Pristaiko. FOTO EPA EFE

În decretul nu sunt precizate motivele care au stat la baza deciziei de revocare, dar ambasadorul l-a criticat recent pe preşedintele ucrainean, exprimându-şi regretul pentru afirmaţiile „sarcastice" ale şefului statului care l-au vizat pe ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care ceruse mai multă recunoştinţă pentru ajutorul militar furnizat de aliaţi Kievului.

Pristaiko (în vârstă de 53 de ani) a fost revocat şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională, potrivit aceluiași decret prezidenţial.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Sky News, Pristaiko a fost întrebat despre remarcile ministrului apărării britanic Ben Wallace, care a sugerat că Kievul trebuie să arate mai multă recunoştinţă pentru livrările de arme de la aliaţii săi care o ajută să lupte împotriva forţelor ruse de ocupaţie.

Zelenski afirmase că Ucraina a fost mereu recunoscătoare Marii Britanii, un aliat de neclintit. El a fost de asemenea citat de media britanice cu afirmaţia potrivit căreia Wallace i-ar putea spune cum să-şi exprime această recunoştinţă sau „cum am putea să ne trezim dimineaţă şi să ne exprimăm cuvintele de recunoştinţă faţă de ministru".

„Nu cred că acest sarcasm este sănătos"

Când a fost întrebat de Sky News dacă Zelenski a fost sarcastic, Pristaiko a declarat pentru Sky că a fost vorba de „puţin sarcasm", atunci când preşedintele „a spus că în fiecare dimineaţă ne vom trezi şi îi vom telefona lui Ben Wallace pentru a-i mulţumi".

„Nu cred că acest sarcasm este sănătos", a spus el, adăugând: „Nu trebuie să le arătăm ruşilor că se întâmplă ceva între noi, trebuie să ştie că lucrăm împreună".

În decretul de revocare nu se menţionează cine îl va înlocui pe Pristaiko, un diplomat experimentat şi fost vicepremier care a deţinut postul de ambasador în Regatul Unit timp de trei ani.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite