Zelenski, după descoperirea unei gropi comune la Izium: Rusia este o țară de „ucigași” și „torționari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat vineri pe soldații ruși că sunt nişte „ucigaşi” şi „torţionari” după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, oraş recent eliberat, unde au fost găsite şi „camere de tortură”.

Loc de înmormântare în masă într-o pădure de lângă Izium FOTO EPA-EFE
Loc de înmormântare în masă într-o pădure de lângă Izium FOTO EPA-EFE

„Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman”, a scris Zelenski pe Telegram, promiţând o „răzbunare teribil de justă”.

El a făcut referire la „peste 400 de corpuri” descoperite în acest loc de înmormântare în masă în apropiere de Izium, „cu urme de tortură, copii, persoane care au murit din cauza loviturilor cu rachete, combatanţi ai forţelor armate ucrainene”.

La faţa locului, anchetatori ucraineni au început vineri exhumarea corpurilor în această pădure de lângă Izium, unde 443 morminte au fost descoperite, inclusiv o groapă comună cu corpurile a 17 soldaţi ucraineni, potrivit lui Oleg Kotenko, responsabil guvernamental pentru căutarea persoanelor dispărute, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Doi bărbaţi în salopete albe săpau vineri în pământul nisipos, lângă o cruce pe care era inscripţionat „armata ucraineană, 17 oameni. Izium, de la morgă”, remarcă jurnaliști ai AFP.

Cel puţin un cadavru, exhumat dintr-un alt mormânt, a fost găsit cu mâinile legate cu frânghie la spate. Era imposibil de stabilit imediat dacă este vorba despre un civil sau un militar, cadavrul fiind în stare avansată de degradare, notează AFP.

„Fiecare caz în parte va face obiectul unei anchete şi va fi examinat în mod corespunzător în cadru legal”, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, citat de agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului va trimite o echipă la Izium pentru „stabilirea circumstanţelor morţii acestor persoane”.

Şeful poliţiei ucrainene, Igor Klimenko, a anunţat descoperirea a zece „camere de tortură” în localităţile eliberate recent în regiunea Harkov (nord-est) - şase la Izium şi două la Balaklia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite