ONU trimite o echipă la Izium pentru a verifica groapa comună și acuzațiile despre execuțiile comise sub ocupația rusească

0
Publicat:

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului intenţionează să trimită în curând o echipă la Izium, oraş din estul Ucrainei recent eliberat de sub ocupaţia rusă, pentru a verifica acuzaţiile autorităţilor de la Kiev, care evocă o groapă comună şi execuţii.

Morminte descoperite la Izium FOTO Twitter
Morminte descoperite la Izium FOTO Twitter

„Colegii noştri din Ucraina, misiunea de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, verifică aceste acuzaţii şi preconizează o vizită la Izium, pentru a determina circumstanţele morţii acestor persoane”, a declarat Elizabeth Throssell, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, într-o conferință de de presă la Geneva.

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri că au descoperit circa „450 de morminte”, inclusiv o groapă comună, la Izium în urma eliberării orașului.

„Acesta nu este decât unul dintre locurile de înmormântare în masă descoperite lângă Izium”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak. „Timp de trei luni, teroarea, violenţa, tortura şi omuciderile în masă au stăpânit în teritoriile ocupate”, a adăugat el, citat de AFP.

Podoliak a îndemnat din nou ţările care sunt alături de Ucraina să ajute cu armament, pentru „a nu lăsa oamenii singuri cu Răul”.

Ucraina acuză Rusia încă de la începutul războiului că se dedă unui genocid FOTO Twitter
Ucraina acuză Rusia încă de la începutul războiului că se dedă unui genocid FOTO Twitter

„Orice informaţie de asemenea natură este şocantă”, a afirmat Throssell. „De aceea, este important ca circumstanţele morţii persoanelor care s-ar putea afla în aceste morminte colective să fie stabilite”, a adăugat oficialul ONU.

Atunci când sunt descoperite gropi comune, este important să se verifice dacă este vorba de militari sau de civili, dacă ei au fost ucişi sau au murit în timpul luptelor sau de cauze naturale exacerbate de lipsa îngrijirilor medicale, a explicat ea, citată de AFP și Agerpres.

„După cum vă amintiţi, aceasta este o problemă care a fost pusă de mai multe ori în timpul luptelor şi asediului de la Mariupol”, a subliniat oficialul ONU.

Jurnalişti ai AFP care s-au deplasat la Izium pe 12 septembrie spun că au văzut un oraş devastat de lupte, cu case şi clădiri publice distruse şi carcase de blindate pe drumuri.

Forţele ruse au fost acuzate de numeroase atrocități în teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, cel mai răsunător caz fiind Bucea, un oraș situat în apropiere de Kiev. Moscova neagă că soldații săi ar fi comis atrocități și masacre.

ONU va publica pe 27 septembrie un raport complet cu privire la impactul invaziei ruse asupra drepturilor omului în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite