Zelenski: Donbasul va fi „din nou ucrainean”. Oficial ucrainean: Trupele ucrainene s-ar putea retrage din Severodoneţk

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forţele ruse continuă să obţină avansuri progresive în regiunea de sud-est.

Trupele ruse atacă direct oraşul Severodoneţk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean din Lugansk, însă nu au reuşit încă să-l încercuiască, arată ultimul raport al Institutului pentru Studii ale Războiului.

„Trupele ruse continuă să facă progrese constante în jurul oraşului dar nu au reuşit încă să-i încercuiască pe apărătorii ucraineni. Forţele ucrainene continuă să menţină liniile de apărare în estul Ucrainei şi au încetinit avansul rusesc”.

Totodată, guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Haidai a recunoscut că forţele ucrainene s-ar putea retrage din oraş pentru a evita să fie capturate.

„Ruşii nu vor reuşi să captureze regiunea Lugansk în următoarele zile, aşa cum au prezis analiştii", a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la oraşele Sievierodoneţk şi Lisichansk, de pe râului Siverskii Doneţ.„Vom avea suficientă forţă şi resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiţi, să fim nevoiţi să ne retragem".

În mesajul său nocturn, Zelenski a reacţionat la anunţul administraţiei separatiste din Doneţk privind cucerirea localităţii Liman, un important nod feroviar şi o cale spre marile oraşe din regiunea Donbas.

„Dacă ocupatorii cred că Liman sau Severodoneţk vor fi ale lor, se înşală. Donbas va fi ucrainean”, a promis preşedintele ucrainean”.

Zelenski a numit situaţia actuală din Donbas „foarte dificilă”, făcând referire la creşterea intensităţii atacurilor şi a prezenţei militare ruse în regiune.

"De aceea trebuie să ne creştem capacitatea de apărare, să ne creştem rezistenţa, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraş, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală", a subliniat Zelenski. .

Departamentul de Apărare al SUA a susţinut în timpul unei conferinţe de presă vineri că Rusia continuă să obţină „câştiguri” în Donbas.

Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaţionali, inclusiv Regatul Unit, să îi furnizeze sisteme multiple de lansare de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Deşi a recunoscut cererea Ucrainei, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat în timpul briefing-ului de vineri că „deciziile... nu au fost încă luate”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite