Zelenski anunță că îi va prezenta lui Biden un plan pentru a pune capăt războiului cu Rusia: „Este important ca acesta să fie pus în aplicare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog. Acesta a dezvăluit că îi va prezenta un plan preşedintelui american Joe Biden şi celor doi potenţiali succesori ai săi.

 Volodimir Zelenski și Joe Biden FOTO: EPA EFE
Volodimir Zelenski și Joe Biden FOTO: EPA EFE

Potrivit Reuters, liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă de presă că incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk, iniţiată în urmă cu trei săptămâni, face parte din acest plan, dar acesta cuprinde şi alte măsuri pe plan economic şi diplomatic.

„Punctul principal al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului. Şi îmi doresc foarte mult acest lucru - într-un mod corect pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

Volodimir Zelenski a declarat că intenţionează să prezinte acest plan preşedintelui american Joe Biden în septembrie.

„Succesul acestui plan depinde de el. Ne va da ceea ce este în acest plan sau nu. Vom fi liberi să folosim ceea ce este în acest plan sau nu”, a spus Zelenski.

Potrivit publicației citate, Zelenski intenţionează să-i familiarizeze cu acest plan pe candidaţii la preşedinţia SUA, Kamala Harris şi Donald Trump. „Este important ca acesta să fie pus în aplicare indiferent de rezultatul alegerilor din SUA”, a menţionat liderul ucrainean, fără a detalia paşii următori ai acestui plan.

Potrivit şefului statului ucrainean, operaţiunea din regiunea Kursk a oprit ocuparea regiunii Harkov şi a zădărnicit intenţia Rusiei de a crea aşa-numitele zone tampon în această regiune şi în alte regiuni de frontieră.

„Am înţeles că regiunile Sumî şi Cernihiv ar putea fi în planurile lor. Operaţiunea Kursk a rezolvat problema ocupării regiunilor Sumî şi Cernihiv. În plus, a învins un număr mare de trupe, un grup serios”, a spus Zelenski. 

Președintele ucrainean a declarat că speră să meargă în Statele Unite în septembrie, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU din New York, şi se pregăteşte să se întâlnească cu Biden.

El consideră că principalul forum de discuţii pentru o potenţială pace este un summit internaţional, la care Ucraina a declarat că doreşte ca Rusia să aibă reprezentanţi.

Primul summit pentru promovarea viziunii Kievului asupra păcii, care a avut loc în Elveţia în iunie, a exclus în mod clar Rusia, atrăgând în acelaşi timp numeroase delegaţii, dar nu şi din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, în ciuda eforturilor Kievului de a cuceri sudul global.

Rusia avertizează SUA despre riscul declanșării celui de-al Treilea Război Mondial

Pe de altă parte, Rusia a declarat că Occidentul se joacă cu focul permițând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale și a avertizat Statele Unite că al Treilea Război Mondial nu va fi limitat la Europa.

Potrivit Reuters, Ucraina a declanșat incursiunea în regiunea rusă Kursk pe 6 august, fiind considerat cel mai amplu atac asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Președintele Vladimir Putin a anunțat că va exista un răspuns pe măsură din partea Rusiei în urma acestui atac.

„Acum confirmăm încă o dată că a te juca cu focul - și ei sunt ca niște copii mici care se joacă cu chibriturile - este un lucru foarte periculos pentru unchii și mătușile adulți cărora li s-au încredințat arme nucleare în una sau alta dintre țările occidentale”, a declarat Serghei Lavrov,  ministrul de externe rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite