Zeci de mii de extremişti au organizat un marş al „patrioţilor” în Varşovia. Manifestaţiile au fost conduse de grupurile de extremă dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Zeci de mii de persoane au mărşăluit joi pe străzile din centrul oraşului Varşovia pentru a marca Ziua Independenţei Poloniei. Manifestaţiile au fost conduse de grupurile de extremă dreaptă care au cerut din partea autorităţilor să consolideze mult mai bine graniţele statului, scrie The Guardian.

Forţele de securitate din Polonia au fost mobilizate în capitală şi în alte oraşe ale Poloniei pentru mitingurile de Ziua Independenţei, care în ultimii ani au degenerat în câteva atacuri violente din partea extremiştilor naţionalişti.

Marşul din acest an a fost umbrit de evenimentele care se desfăşoară de-a lungul graniţei Poloniei cu Belarus, unde mii de poliţişti şi trupe ale armatei le blochează calea de a intra în UE migranţilor din Orientul Mijlociu. De luni, de când s-a intensificat criza, au apărut tabere improvizate în pădurile din partea de frontieră a Belarusului, lângă oraşul polonez Kuźnica, iar având în vedere temperaturile în scădere şi restricţionarea accesului de a trece graniţa, există temeri cu privire la faptul că situaţia s-ar putea transforma într-o criză umanitară. 

Oficialii UE l-au acuzat pe preşedintele din Belarus, Alexander Lukaşenko, că foloseşte oamenii ca pioni într-un „atac hibrid” pentru a riposta pentru sancţiunile impuse regimului său autoritar din cauza represiunilor interne dure împotriva disidenţilor.

„Le mulţumim celor care apără graniţele Poloniei”, era unul din mesajele afişate pe un banner al protestatarilor care au mărşăluit prin Varşovia. La manifestaţie au fost cântate mai multe melodii patriotice tradiţionale, dintre care unele făcând parte din cele care au fost interzise pe vremea când Polonia făcea parte din blocul sovietic al URSS. 

Marşul a devenit celebru în toată Europa pentru că atrage cea mai mare mulţime de naţionalişti extremişti. Spre exemplu, în 2018 mulţimea a fost estimată la un număr record de aproximativ 250.000 de participanţi. Iar tot în acel an, marşul a devenit un fenomen cu adevărat naţional ca amploare, fiindcă a fost legitimat cu prezenţa preşedintelui Andrzej Duda, a primului-ministru Mateusz Morawiecki şi, desigur, a liderului politic Jarosław Kaczyński, urmat de întreaga ierarhie a puterii din partidul Lege şi Justiţie. 

În ultimele săptămâni, în jurul acestui subiect al organizării marşului s-a desfăşurat o întreagă bătălie juridică. Pe de o parte, lideri importanţi, printre care şi primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, au făcut tot posibilul pentru stopa organizarea acestui marş. Mai mult, o instanţă din Varşovia, printr-o decizie judecătorească, a şi interzis manifestaţia.

Cu toate acestea, lideri marcanţi ai partidului Lege şi Justiţie, în frunte cu ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro, au găsit o nişă legală, prin care au repus în drepturi organizatorul marşului şi au reafirmat legalitatea sa. 

Sprijinul guvernului pentru liderii de extremă dreapta ai marşului a subliniat modul în care partidul de guvernământ de dreapta al Poloniei îşi doreşte sprijinul formaţiunilor de extremă dreaptă pentru viitoarele rânduri de alegeri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite